După pierderi record, CE Oltenia are profit
Vești îmbucurătoare! După pierderi record, oficialii Complexului Energetic Oltenia anunță primul plus în conturile companiei. Managerul companiei, Daniel Burlan, susține că producătorul de energie va înregistra profit după primul trimestru. Compania a fost ajutată și de contextul actual: traversăm o criză energetică majoră așa că producătorul de energie din Gorj a devenit un pilon și mai important în strategia energetică a României.
Calculele finale încă nu s-au făcut, dar spune că primele estimări sunt încurajatoare chiar dacă societatea trece printr-un program de restructurare. De altfel, acest plan este gândit tocmai ca, până în 2026, compania să devină una viabilă.
Daniel Burlan a explicat că și bugetul creionat pentru acest an are un rezultat pozitiv și așa a putut majora veniturile minerilor și energeticienilor cu această lună. „Bugetul pentru anul 2022 are un rezultat financiar pozitiv. Asta a dat posibilitatea să acordăm creșteri salariale pentru anul 2022. Societățile care au pierderi nu au voie să majoreze câștigurile salariale. Sunt creșteri cum n-au fost în ultimii ani. Bugetul cuprinde și veniturile din ajutorul de stat și din fondul de modernizare. Luna martie, nu am închis-o definitiv, dar este o lună în care CEO înregistrează profit din exploatare incluzând și costurile cu certificatele de CO2. Pe primul trimestru, cred că există un plus”, a declarat Daniel Burlan.
Marea salvare a companiei a venit odată cu ajutorul de la stat. „Avea de suferit, dar nu cred că se încheia activitatea dacă nu venea acest ajutor mai ales în contextul actual. Fondul de Modernizare este în sumă 890 de milioane de euro pentru finanțarea celor două grupuri pe gaz și opt parcuri fotovoltaice și ajutor de stat de la Guvern 1,2 miliarde pentru achiziția de CO2. Această sumă include și sumele acordate anterior Complexului Oltenia. Se ajunge la 2,6 miliarde de euro”, a mai spus Burlan, într-o emisiune la Tele3.
În ultimii ani, compania a înregistrat pierderi uriașe. Cele mai mari au fost la finalul lui 2020: peste un miliard de lei. Pierderile s-au strâns din cauza costurilor mari ale certificatelor de dioxid de carbon, cel mai mare bolovan care atârnă de gâtul companiei.