Burduja vine în Gorj cu o surpriză

Ministrul Energiei este așteptat joi în Gorj, într-o vizită de lucru la Termocentrala Rovinari, unde va fi inaugurat grupul 5, modernizat cu peste o sută de milioane de euro. Sebastian Burduja vine cu vești bune ce privesc Hidrocentrala Dumitra, care are mari șanse să fie finalizată la sfârșitul anului viitor.

Lucrările aici au început în urmă cu mai bine de 20 de ani și sunt finalizate în proporție de 98%. Ani buni lucrări aici au fost sistate.

"Am o surpriză bună zic eu, pentru că astăzi în ședința de Guvern am reușit adoptatea unei hotărâri de Guvern privitoare la Hidrocentrala de la Bumbești-Jiu. Despre ce este vorba: acea hidrocentrală este terminată în proporție de 98% și se lucrează la partea de mediu, tot ce au reușit să strice organizațiile de mediu și acum reparăm noi. Dar la fel de importantă este linia electrică aeriană care conectează hidrocentrala Dumitra, mă rog de la Bumbești-Jiu de Sistemul Energetic Național, o lucrare blocată tot de două ONG-uri și practic în hotărârea de Guvern, de azi, am aprobat culoarul de expropriere. Deci lucrarea poate începe. Dacă lucrurile merg bine, asta înseamnă că poate fi gata linia de conectare la Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului viitor. Deci o nouă hidrocentrală va fi terminată după atât de mulți ani de zile", a declarat Ministrul Energiei Sebastian Burduja într-o discuție telefonică înregistrată cu senatorul de Gorj, Ion Iordache.

Realizarea Amenajării hidroenergetice a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti, județele Gorj și Hunedoara a fost aprobată în anul 2003.

În 2006, prin HG, lucrarea a fost declarată de interes naţional, obiectiv de utilitate publică.

În 2022, Hidroelectrica a actualizat Devizul General, iar prin Hotărârea AGEA nr. 15/2022 au fost aprobați noii indicatori tehnico-economici, cu păstrarea parametrilor tehnici ai amenajării.

Pentru racordarea la SEN a CHE Bumbești și evacuarea energiei electrice produse a fost proiectată o linie electrică aerienă (LEA) 110 kV dublu circuit între CHE Bumbești și borna 35 bis a LEA 110 kV Tg. Jiu Nord-Parângu circuitul 2, existentă.

Pentru realizarea acestui obiectiv, prin Hotărârea nr. 1032/2018 Guvernul a aprobat amplasamentul și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al „Liniei electrice aeriene (LEA) 110 kV dublu circuit CHE Bumbești – borna 35 bis LEA 110 kV Târgu Jiu Nord – Parângu circuitul 2” pentru racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Bumbești, obiectiv din cadrul lucrării de utilitate publică și interes național „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești”, județele Gorj și Hunedoara.

Asociațiile de mediu Bankwatch România și Agent Green au demarat un litigiu, prin care au solicitat instanței anularea HG 1032/2018.

La finele anului 2020, Curtea de Apel București a admis cererea reclamanților și a dispus anularea HG. Soluția a fost recurată de către Guvernul României, recursul fiind admis de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a casat în tot sentința atacată și a trimis cauza spre rejudecare la instanța de fond Curtea de Apel București. Rejudecând fondul cauzei, Curtea de Apel București a respins, prin sentința civilă nr. 1650/24.10.2023, cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată, admițând însă cele două cereri de intervenție accesorie în favoarea Guvernului României.

Vizualizări: 604

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: