Brâncuși, omagiat la Târgu Jiu după ce a trecut ziua sa de naștere…
Vremea rea din week-end l-a împiedicat la Laurian Stănchescu să poată să organizeze duminică seara o „linie de foc” în Parcul Central pentru a marca astfel cei 141 de ani scurși de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Scriitorul care militează de ani buni pentru repatrierea osemintelor sculptorului a fost nevoit să amâne pentru luni seara programul pe care îl pusese la punct, însă luni seara a avut surpriza să constate că este cam singur prin parc.
Doar doi prieteni veniți de la Craiova i-au fost alături în acțiunea de aprindere a câtorva sute de lumânări menite să creeze o linie de foc între Masa Tăcerii și Poarta Sărutului. Programul conceput de acesta presupunea și o paradă a făcliilor de la Poarta Sărutului spre Coloana Infinită, dar cum în parc nu au mai venit nici făcliile și nici persoanele care trebuiau să le poarte Stănchescu a trebuit să se limiteze la „linia de foc”. Parada a fost organizată de abia marți seara, după ce, în cursul zilei, scriitorul a obținut noi promisiuni din partea autorităților județene cu privire la sprijinul acordat în acțiunea respectivă. I-a fost alături de această dată inclusiv Miron Cozma, liderul de pe vremuri al Văii Jiului, menționând că a revenit cu drag la Târgu Jiu, chiar dacă altădată trecea pe aici cu minerii în drumul său spre Cozia sau București.
„Dacă noi dăm un exemplu că ne iubim spiritualitatea și națiunea română și îl iubim pe Brâncuși, de abia atunci putem fi luați în seamă. De abia atunci avem acea înălțime morală și intelectuală cu care putem străbate istoria și lumea contemporană. Altfel, suntem în afara istoriei contemporane și permanent ne prăvălim așa într-un neant nedorit și nefiresc pentru țara asta. Autoritățile nu au venit aici acum pentru că probabil au foarte multă treabă. Am venit aici eu și doi prieteni de-ai mei de la Craiova. Peste tot în lume Brâncuși e omagiat, noi la Târgu Jiu –am adus un omagiu cu o linie de foc, ceea ce mi se pare totuși ceva”, a spus luni seara Stănchescu.
Alături de acesta a fost și Luis Popa, unul dintre fruntașii PSD Gorj implicaţi în activități culturale și singurul care luni seara l-a susținut pe Stănchescu. „Acțiunea este frumoasă, păcat că este puțină lume. Din păcate îl avem pe Brâncuși și nu prea știm să îl respectăm. Alții ar dori să aibă așa ceva în țara lor, iar noi avem și ignorăm”, a declarat Luis Popa.