Boza cere puteri sporite pentru vânzarea de energie
Directoratul Complexului Energetic Oltenia, condus de Sorin Boza, a cerut acționarilor să îi dea dreptul de a încheia contracte pe o perioadă mai mare de 12 de luni, fără acordul CS sau AGA. În nota de fundamentare se arată că sunt oportunități pe piață care trebuie valorificate imediat, alte companii din piață având o mai mare flexibilitate. Boza vrea să acopere cu contracte tot anul viitor acum, când sunt prețuri bune în piață.
Actualul act constitutiv al CE Oltenia nu dă dreptul Directoratului să încheie contracte de energie pentru mai mult de 12 de luni, decât cu avizul Consiliului de Supraveghere și aprobarea Adunării Generale a Acționarilor. Directoratul dorește modificarea termenului de la 12 la 24 de luni, mai ales că pe piața OPCOM contractele trebuie semnate în trei zile, iar întrunirea AGA poate dura o lună.
Prețuri mult mai bune ca anul trecut
Prețurile pe piața de energie sunt bune în această perioadă pentru producători, iar CE Oltenia ar putea să-și asigure producția pe următorul an. Un document publicat pe site-ul companiei arată că: „În comparație cu nivelul de prețuri pe termen lung din ultimii ani – când tranzacționarea produsului «bandă anul următor» a avut loc la 157 lei/MWh – contextul actual de piață (hidraulicitate scăzută, secetă) a condus la un nivel al prețurilor «forward bandă» pentru semestrul II 2017 de peste 195 lei/MWh și pentru anul următor – 2018 prețul a crescut la peste 175 lei/MWh, ceea ce permite societății să securizeze o cantitate de energie electrică minim necesară pentru încărcarea a șase blocuri energetice pentru o perioadă de până la doi ani, în condiții de profitabilitate operațională“.
Directoratul CE Oltenia arată că și comportamentul pe piață este de cumpărare pe perioade mai lungi de un an, mai ales ca urmare a contractelor cu consumatorii casnici. Conducerea executivă a CEO argumentează prin faptul că Nuclearelectrica a reușit în iunie să încheie un contract valabil până la finalul lui 2018, în contextul unui act decizional destul de rapid.
Decizia, în luna august
Compania energetică susține în documentul care va fi în mapa acționarilor în luna august că: „În prezent, contractele de vânzare-cumpărare de energie electrică pe piața angro se încheie, conform reglementărilor ANRE, numai pe piețele administrate de OPCOM, iar acestea trebuie semnate în trei zile de la rezultatul licitației, pentru a evita penalizarea societății și chiar excluderea de la tranzacționare”.
CE Oltenia arată că, potrivit actualului act constitutiv, toate contractele de vânzare de energie electrică cu o durată mai mare de 12 luni trebuie să fie înaintate spre aprobare în AGA. „În condițiile în care de la convocare și până la ținerea ședinței trece o perioadă de 30 de zile, este practic imposibilă perfectarea unor contracte pe o durată mai mare de 12 luni!!!”, arată compania.
Conducerea CE Oltenia spune că nu vrea decât șanse egale cu competitorii din piața de energie. „Menționăm că, în urma analizelor noastre, a rezultat că alți mari producători de energie electrică, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom etc. pot tranzacționa pe piețele angro și pentru perioade mai mari de 24 de luni, într-un context decizional mult scurtat. Alți participanți cu capital privat, unde decizia de tranzacționare este mult mai flexibilă, și-au permis tranzacționare pe perioade mult mai lungi, de până la 25 de ani”, arată sursa citată.
Având în vedere toate aceste considerente, Directoratul a cerut Consiliului de Supraveghere și Adunării Generale a Acționarilor să modifice perioada de la 12 la 24 de luni.
AVANTAJE
Directoratul CEO spune și care sunt avantajele încheierii unor contracte pe perioade mai mari de 12 luni. Prețul obținut ar fi mai bun, iar funcționarea permanentă cu cel puțin șase grupuri ar putea asigura și îndeplinirea serviciilor de sistem. Predictibilitatea la întocmirea BVC ar fi mai bună, iar gradul de încredere al băncilor ar crește.