Bloc social ca un lagăr de exterminare la margine de Târgu Jiu
Un miros îngrozitor de izbeşte la intrarea în blocul social de la periferia municipiului Târgu Jiu. Furnizarea de apă a fost sistată acum o lună din cauza datoriilor, iar blocul are băi comune, câte una pe etaj. Mizerie, viermi şi şobolani într-un bloc în care locuiesc copii şi bătrâni. Unii dintre ei, puţini la număr, sunt bun-platnici, dar nici chiar cei care nu plătesc nu merită să locuiască în condiţii de lagăr de exterminare. Pentru că datoriile se ridică la peste 180 de mii de lei, conducerea Aparegio anunţă că nu va face nicio concesie până ce îşi vor mai achita din datorii.
Blocul social situat în zona Artego a fost debranşat de la apă de furnizor în urmă cu mai bine de o lună, pentru că locatarii nu şi-au plătit datoriile care s-au acumulat în ultimii doi ani, la care s-au adăugat şi penalităţile. De atunci singura sursă de apă este o cişmea de lângă bloc. Băile comune au devenit un adevărat focar de infecţie, pentru că nu toţi cei care le folosesc au grijă să şi spele wc-urile. În bloc sunt mulţi copii, care trebuie să trăiască în aceste condiţii mizere. Aici locuiesc cazuri sociale, oameni fără serviciu, care nu dispun de resurse financiare pentru a-şi plăti datoriile la asociaţie.
Este şi cazul Lilianei Ciobanu în vârstă de 47 de ani, care are în îngrijire doi nepoţi printre care şi o fetiţă care a fost diagnosticată cu cancer. Are de plată circa 10 mii lei la chirie şi utilităţi şi spune că singurul venit al familiei sunt alocaţiile celor mici. „Am mai dat câte 10-20 lei pentru că nu am de unde să dau mai mult. Fetiţa are trombocitopenie, cancerul sângelui. De o lună nu avem apă, e mizerie crasă aici. Eu mai car apă şi o duc la baie. Acolo trebuie spălat cu dero, că nu se mai poate. S-a dus fetiţa la wc şi a vomat din cauza mirosului puternic şi a mizeriei care este acolo. Mişună gândacii peste tot, ne intră şi în casă. Ştim că avem datorii şi înţelegem, dar am vrea măcar 2 ore pe zi să ne dea drumul la apă să putem să spălăm mizeria care este în băi. Femeia de serviciu şi-a dat demisia din cauza mizeriei şi a apei. Mai este problema că aducem şi în casă mizeria din băi”, a spus Liliana Ciobanu.
Cară apă cu găleata
Printre cei care sunt nevoiţi acum să trăiască în aceste condiţii sunt şi locatari care nu au restanţe. „N-avem apă de mai bine de o lună, wc-urile miros îngrozitor, vecina mea vomează în continuu. Mă spăl jos, la pompă. Sunt bolnavă, am diabet şi car cu găleata apă. Nu mai pot suporta. Am căzut cu găleata. Eu am chitanţe, am tot, sunt la zi cu plăţile. Ultima lună nu am vrut să o mai plătesc pentru că stau în mizeria asta”, a spus Valeria Epure.
Oamenii spun că s-au îmbolnăvit din cauza mirosului şi a condiţiilor inumane în care sunt nevoiţi să trăiască. „Din cauza mizeriei care este, că de o lună şi ceva nu avem apă, ne îmbolnăvim pur şi simplu. Nici nu mai trebuie să mă duc la baie şi mi se întoarce stomacul pe dos. Numai când simt mirosul. Nu pot să fac absolut nimic pentru că mă simt rău. Eu personal am de plătit 100 de lei la asociaţie. Ne-am dus şi la domnul primar şi ne-a spus că avem datorii şi nu are ce să ne facă. Ne-au tratat ca pe ultimele animale. Pentru că stăm la 4 şi urcă greu apa, măcar 2 ore pe zi să dea drumul la apă să putem să curăţăm mizeria care este”, a spus Iuliana Tihuţă.
Aparegio nu face concesii
Conducerea Aparegio spune că înţelege situaţia însă nu îi mai poate păsui. Directorul Ion Popescu spune că s-a încercat o eşalonare a datoriilor, prin care conducerea Asociaţiei 123, de care aparţine acest bloc social, s-a angajat să strângă o parte din bani de la locatari însă acest lucru nu s-a şi întâmplat. Drept urmare, oamenii vor trebui şi de aici încolo să stea fără apă, deci în mizerie. „Acum au asigurată apa la categoria de confort redus. Adică, cişmea la nivelul solului, de unde pot să care cu găleata. Sunt nişte condiţii greu de suportat, însă se pare că le convin dacă chiar nu iau nicio măsură. Acolo trebuie să existe mobilizare şi din partea lor şi din partea celui de la asociaţie. Dacă aşteaptă pomeni, nu este o rezolvare şi nu pot rezolva aşa. Din punct de vedere uman îi înţeleg, din punctul de vedere al furnizorului care trebuie să se ghideze după nişte reguli, nu pot să înţeleg, pentru că vin alţii care nu mă înţeleg pe mine, e vorba de Curtea de Conturi”, a declarat Ion Popescu, directorul general al asociaţiei Aparegio.
Furnizorul le-a sugerat locatarilor buni-platnici să discute cu conducerea asociaţiei, astfel încât să-şi monteze apometre individuale astfel încât să nu mai aibă de suferit din cauza celor care nu îşi plătesc restanţele.