Clasa profesională de la Liceul din Rovinari, la mare căutare
Colegiul „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari este printre puţinele unităţi de învăţământ preuniversitar care au reuşit să completeze o clasă de şcoală profesională încă din prima etapă de înscriere la această formă de învăţământ. 29 de elevi au dorit să urmeze studiile la clasa de mecanică înfiinţată anul acesta, însă numai 28 au putut fi selectaţi. Şi doritori ar fi mult mai mulţi, spune conducerea unităţii şcolare. Între timp, conducerea unităţii şcolare se pregăteşte de începerea înscrierilor celor care vor să urmeze şcoala postliceală şi de maiştri.
La Colegiul „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari a fost înfiinţată anul acesta o clasă de a IX-a de învăţământ profesional, cu durata de 3 ani, în domeniul de formare mecanică. Efectivul de cursanţi a fost ocupat încă din prima etapă de înscrieri, spune conducerea liceului. „Am completat clasa de profesională. Pot spune că mai avem solicitări, mai sunt copii interesaţi. Rămâne să decidem dacă putem să mai obţinem locuri suplimentare. Având în vedere că sunt finanţate de la bugetul de stat sunt puţine şanse, însă poate reuşim printr-o redistribuire de la unităţile care nu reuşesc să-şi completeze clasele, dar şi asta numai dacă şi noi am avea numărul corespunzător. Dacă nu, poate la anul vom încerca să înfiinţăm cel puţin două clase de şcoală profesională”, a declarat Dumitru Fârţă, directorul Colegiului “Gheorghe Tărărescu, din Rovinari.
Din 15 iulie până în 25 august, cei care doresc să urmeze cursurile la şcoala postliceală şi de maiştri vor putea să-şi depună dosarele de înscriere. Anul acesta, la şcoala postliceală au fost înfiinţate două clase, una în domeniul de formare protecţia mediului, specializarea tehnician laborant protecţia mediului, cu o durată de 2 ani, şi o alta în domeniul de formare mecanică, specializarea tehnician operator maşini cu comandă numerică, cu o durată a studiilor de un an. La şcoala de maiştri, a fost înfiinţată o clasă în domeniul de formare electric, pe specializarea maistru electromecanic aparate de măsură şi automatizări, cu o durată a studiilor de 1,5 ani.
Toate clasele sunt subvenţionate. „Cursanţii de la protecţia mediului vor face practica la Apele Române, cu care avem încheiat un protocol, şi la unităţile economice din zonă care au laboratoare, precum Exploatarea Minieră Roşia, la Staţia de Apă a primăriei Rovinari. Maiştrii au făcut în producţie, pentru că mare parte dintre ei sunt angajaţi, iar protocolul prevede că pot să-şi facă acea practică la locul de muncă, iar clasa de postliceală de tehnician operator a făcut la un agent economic, la Romimpianti SRL”, a precizat directorul Colegiului “Gheorghe Tărărescu” din Rovinari.
GRATUITATE
Un număr de 40 de elevi merituoşi ai Colegiului “Gheorghe Tărărescu” din Rovinari vor merge în tabără la mare, gratuit, cu sprijinul primăriei. Elevii vor fi însoţiţi de 4 profesori ai liceului. Vor sta pe Litoral în perioada 16-23 august.