Biserica din Săuleşti, în reabilitare
Lucrările de reabilitare a bisericii din Săuleşti sunt în toi. După ce anul trecut a fost renovat exteriorul lăcaşului de cult, în această perioadă se execută lucrări interioare. Încă de la începutul anului, Consiliul Local a alocat suma de 40.000 de lei pentru Parohia Săuleşti. Potrivit autorităţilor locale, lucrările se efectuează cu beneficiarii de ajutor social. Primăria Săuleşti intenţionează ca, anul viitor, să renoveze şi biserica din Purcaru.
Lucrările de reabilitare a Bisericii Săuleşti vor fi gata până la sfârşitul anului. „La biserica din Săuleşti schimbăm pardoseala şi să facem diferite lucrări interioare. Acolo era nevoie şi de o copertină pentru enoriaşii care vin cu parastase la biserică. Toate lucrările le vom face în regim propriu, cu beneficiarii de ajutor social şi cu alţi oameni din comună. În acest fel vom evita cheltuielile indirecte, ce se impun în condiţiile în care apelăm la o firmă pentru executarea lucrărilor”, a declarat primarul Constantin Rucsanda Drăghici.
Preoţii din localitate apreciază iniţiativa autorităţilor locale şi spun că era nevoie de renovarea acestei bisericii. „Biserica este din anul 1820, a fost făcută de către un enoriaş, Săulescu. În anul 1880 a fost recondiţionată cu subzidire de către maiştri italieni, iar în 1950 a fost resfinţită, după ce a fost făcută şi pictura interioară în frescă. Neavând fundaţie se deplasa şi crăpa. Renovarea acestei bisericii a fost o iniţiativă foarte bună pentru că în anii 1820 nu se făcea cu fundaţie, ca în ziua de astăzi, se făcea pe cărămidă, se turna piatra jos şi se zidea”, a declarat preotul Alexandru Eugen Cătălinoiu.
Pe raza comunei Săuleşti există patru biserici, iar edilul local şi-a propus să le reabiliteze încă din primii ani de mandat. Toamna trecută a fost resfinţită biserica de la Dolceşti, după ce mai mulţi ani s-a lucrat la reabilitarea clădirii. Şi biserica din Bibeşti a fost reabilitată, în urmă cu aproximativ 7 ani, la vremea respectivă fiind extins şi cimitirul. Biserica de la Bibeşti beneficiază inclusiv de încălzire centralizată. Singurul lăcaş de cult din Săuleşti care încă nu este prins într-un program de reabilitare este biserica de la Purcaru.