Bilanțul dezastrului din Galați

Inundațiile istorice din Galați au lăsat în urmă un dezastru greu de descris. Patru persoane și-au pierdut viața, iar alte două sunt date dispărute. Apele au înghițit mașini și animale, iar salvatorii s-au confruntat cu misiuni extrem de dificile. Pe parcursul nopții, oamenii au fost salvați din mijlocul apelor, fiind recuperați cu ajutorul excavatoarelor.

Autoritățile au reușit să creeze o breșă în digul pârâului Sucu, iar nivelul apei a început să scadă, a anunțat duminică, din tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi, președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Această măsură a fost luată după o misiune aeriană de recunoaștere desfășurată sâmbătă, care a identificat cauza pentru care apa nu se retrăgea. „Situația este dramatică, iar măsurile trebuie să continue pentru a gestiona nevoile populației și infrastructura. Ieri am reușit să executăm o recunoaștere aeriană împreună cu premierul și am identificat problema care menținea nivelul apei ridicat. Azi-noapte s-a produs o breșă în digul de pe pârâul Sucu, iar acum nivelul apei a scăzut”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că Armata este pregătită să intervină imediat ce nivelul apei va scădea suficient. „După străpungerea de azi-noapte, lucrurile vor începe să revină la normal. Armata este deja pe drum, pregătită cu echipamente specializate pentru a interveni odată ce apele se vor retrage”, a subliniat premierul.
Doi oameni sunt încă dați dispăruți după viitura din Galați, conform premierului Marcel Ciolacu. De asemenea, peste 18.000 de case nu au electricitate, iar pericolul nu a trecut complet. Primele ajutoare au ajuns în zonele afectate: 29 de camioane cu alimente, saci de dormit, perne și pături au fost distribuite către persoanele rămase pe drumuri.
Guvernul a distribuit mai multe alimente și echipamente din rezervele de stat pentru sinistrații din Galați. Șase camioane cu apă se află în comuna Șendreni, iar șapte camioane cu mâncare sunt între Tecuci și comuna Piscu, așteptând direcționarea din partea prefectului. Totodată, au fost livrate echipamente pentru cazarea a 500 de persoane din localitățile Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Piscu, iar alte 16 camioane așteaptă să fie distribuite pentru 1.000 de persoane.

30 de case modulare au fost montate în comunele Piscu, Cudalbi, Costache Negri și Slobozia, iar alte 200 sunt pregătite. În ultimele 24 de ore, 28 de localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui) au fost afectate, fiind intervenit pentru salvarea a 320 de persoane. Aproximativ 5.000 de gospodării și peste 15.000 de persoane au fost afectate, iar 360 de persoane au fost evacuate din Galați și Vaslui.

 Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat că mai multe drumuri naționale și județene din Galați și Vaslui rămân închise din cauza inundațiilor. Patru persoane au murit, iar două sunt încă date dispărute în comunele Pechea și Costache Negri.

Vizualizări: 782

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: