Bibliotecara din Țânțăreni, pasionată de legumicultură
Iuliana Ionescu este bibliotecar în comuna Țânțăreni de câțiva ani buni și tot ea este cea care se ocupă de activitatea culturală a comunei. Asta nu este singura preocupare a femeii. În urmă cu an s-a gândit că e vremea să facă ceva mai îndrăzneț așa că a pus bazele unei adevărate ferme. Și pentru că vrea să acceseze și un proiect european bazat pe legumicultură, femeia cultivă în prezent peste două hectare de pământ doar cu fasole verde.
Familia Ionescu din Țânțăreni se ocupă singură de gospodărie și de tot ce înseamnă munca la câmp. Iuliana Ionescu este cea care a avut ideea de a cultiva atât de multă fasole verde. De anul viitor se orientează însă pe ceapă după care va reveni la fasole verde. Așa prevede proiectul european pe care l-a accesat. ”Pot să spun că dintotdeauna am cultivat fasole verde dar anul acesta ne-am extins, adică avem o suprafață mult mai mare decât în anii trecuți. Acum avem două hectare cultivate doar cu fasole verde pentru că încercăm să accesăm un proiect european bazat pe legumicultură, tineri fermieri. Sinceră să fiu nu mă așteptam să avem producția pe care am avut-o, a fost o experiență plăcută pentru mine și familia mea. E adevărat, e o muncă titanică dar rezultatele sunt pe măsura muncii”, a spus Iuliana Ionescu, legumicultor.
Patru tone la două hectare
Estimează o producție de aproape patru tone la cele două hectare. ”Estimez o producție de cel puțin trei-patru tone, deja am recoltat și am distribuit către piețele agro-alimentare circa o tonă. Am vândut la un preț mic dar cel puțin nu am rămas cu ea. Anul viitor vom cultiva ceapă, apoi iarăși fasole, perioada de implementare a proiectului este de patru ani dar cu siguranță nu ne vom opri aici. Legumicultura pe tarlale întinse este profitabilă, este producție dacă este și muncă”, a spus Iuliana Ionescu. Și femeia nu cultivă doar fasole verde, deține și o suprafață mărișoară de floarea soarelui. Fără utilaje nu s-ar descurca și cu atât mai puțin fără cei doi copii care acum muncesc din greu în gospodărie. ”La început ne-a fost puțin teamă când ne gândeam la condițiile meteo, s-a dovedit însă un soi foarte roditor. Zilnic muncim la ea, avem și utilaje că altfel nu ne descurcăm. Floarea soarelui o ducem la centrele de recoltare, estimăm și aici o producție foarte bună, de asemenea și la grâu am obținut o recoltă foarte bună, și la porumb avem speranțe mari. Avem în arendă vreo 10 hectare de pământ. Eu am doi băieți, unul în primul an de facultate, celălalt în ultimul an de liceu. Și eu și soțul meu avem și serviciu dar cei doi copii ne ajută foarte mult în gospodărie. Uneori mai plătim oameni să ne ajute la muncă pentru că singuri nu putem face față”, a spus Iuliana Ionescu din Țânțăreni.