Banţa nu crede în pericolul radiaţiilor de la Ţicleni
Fostul prefect Victor Banţa nu crede că sănătatea angajaţilor de la Schela de Petrol Ţicleni este pusă în pericol de radiaţiile înregistrate în parcul de ţevi uzate. Acesta spune că măsurătorile efectuate în perioada în care el era în fruntea Prefecturii nu au indicat un nivel periculos pentru muncitori, deşi atunci când era în fruntea judeţului avea teama că undele emise de antenele din centrul oraşului îi creau probleme.
Victor Banţa afirmă că a ştiut despre situaţia de la Ţicleni şi a tratat-o cu discreţie, implicând instituţiile statului în rezolvarea acesteia, fără a face zarvă prin presă. Asta se întâmpla prin februarie martie, atunci când despre schimbarea sa nu se vorbea prea mult, deşi aşa ceva era de anticipat. "Am avut discuţii cu cei de la Garda de Mediu, cu Autoritatea de Sănătate Publică, dar şi cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care nu ne-au pus la dispoziţie date din care să reiese că sănătatea angajaţilor ar fi în pericol. Din contră, am acţionat discret şi am implicat aceste instituţii în problema respectivă. Ştiu că s-au găsit limite ale radiaţiilor la un nivel ridicat la o distanţă de circa un metru de ţevile din acel depozit, dar fără să ridice probleme de sănătate. Mai era la un moment dat un nisip adus din China pentru procesul tehnologic şi acela era radioactiv, dar, eventual, dacă angajaţilor nu le-au fost asigurate condiţii de protecţie, asta ţine de Protecţia Muncii şi aici pot fi luate alte măsuri. Eu ştiu că Petrom este o companie serioasă, un bun investitor, şi cred că societatea a avut grijă şi de angajaţii săi", a menţionat Banţa.
Acelaşi refren şi la Garda de Mediu, "radiaţii" ştiu altceva
Afirmaţiile fostului prefect sunt întărite şi de şeful Gărzii de Mediu Gorj, care declară că instituţia a primit de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare documente din care ar reiese că muncitorii nu au fost expuşi unui mediu afectat de radiaţii. Comisarul şef Ovidiu Ilie afirmă că Schela de Petrol monitorizează permanent nivelul radiaţiilor în care lucrează muncitorii şi valorile înregistrate sunt în limitele legale. "Noi nu avem un laborator propriu pentru a face măsurători în astfel de cazuri şi, din păcate, nici legislaţia nu ne ajută în acest sens. Singurele măsurători efectuate acolo au fost ale celor de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care nu au scos în evidenţă probleme deosebite. Din contră, din documentele înaintate către noi, reiese că măsurătorile efectuate pe angajaţii Schelei Petroliere au reliefat valori normale ale radiaţiilor, aşa că nu există argumente pentru a susţine că sănătatea cuiva a fost pusă în pericol", spune Ilie.
Foşti muncitori ai Schelei de Petrol Ţicleni acuză însă societatea de faptul că au fost lăsaţi să lucreze în zone radiate fără să li se asigure măsuri de protecţie. Aceştia declară că nivelul radiaţiilor măsurate la muncitori nu este unul corect. Unii dintre cei disponibilizaţi de Schela de Petrol afirmă că în perioada de concedii au introdus aparatele de monitorizare în zona cu cele mai puternice radiaţii, iar ulterior au aflat că aparatele indicau valori normale, lucru care, în opinia lor, arată că rezultatele nu sunt cele reale, ci ar fi contrafăcute. "Noi am lucrat cu aparatele de măsurat şi ştim valorile reale, avem fotografii, am demonstrat că este un mediu cu radiaţii acolo, nu vedem de ce trebuie să demonstrăm că o să şi murim din cauza asta. Inclusiv cei de la CNCAN au dat în scris că este mediul radiat, ţevile emană radiaţii permanent şi nu înţelegem cum pot să spună că nu e niciun pericol. Fiecare dintre noi am fost dotaţi cu un aparat care să măsorare nivelul radiaţiilor pentru că şefii s-au speriat când au auzit de asta. Am avut un coleg care a fost în concediu şi atunci i-am luat aparatului lui cu care îşi făcea măsurătorile şi l-am îngropat pur şi simplu într-o zonă unde cei de la CNCAN au spus că nivelul radiaţiilor este foarte mare. Ce credeţi că ne-au spus şefii când ne-au citit rezultatele de la acel aparat pus de noi în nisip? Că nivelul radiaţiilor este aproape de limitele normale. Vă daţi seama că, de fapt, aparatele astea sunt de formă şi că nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate?", ne-a precizat unul dintre muncitorii disponibilizaţi, care acum are pe rol un proces
pe rol cu Schela Petrolieră Ţicleni.
Banţa spune că radiaţiile sunt ceva normal
Fostul prefect Victor Banţa afirmă că, de fapt, petroliştii sunt persoane care ştiu de la început că ţevile folosite în forări devin radioactive atunci când sunt scoase din sol. Înfipte în pământ şi doi kilometri, ţevile intră în contact cu diferite straturi de sol, cu diferite zăcăminte şi cu cât adâncimea e mai mare, cu atât creşte radioactivitatea lor. Banţa spune că tatăl său a lucrat în domeniu şi ştia de radioactivitatea ţevilor şi a nisipului, fără a-şi face probleme deosebite.
Muncitorii cărora le pică însă dinţii şi părul şi care au probleme de sănătate nu cred în vorbele fostului prefect sau ale şefilor. Aceştia se întreabă atunci de ce Remat Craiova refuză de doi ani să mai ia ţevile de la Ţicleni la fier vechi, în depozitul de la marginea oraşului adunându-se mii de tone de fier vechi. De fapt, povestea de la Ţicleni a ieşit la iveală după ce Remat Craiova a returat un lot de ţevi pe motiv că nivelul de radioactivitate din acestea este mult prea mare. Ţevile au fost aduse înapoi la Ţicleni şi Remat a sistat orice achiziţie de acest gen. Acestea au format o grămadă uriaşă, care acum este încercuită cu bandă şi cu plăcuţe pe care scrie clar că sunt radioactive, tinerii paznici care le asigură paza fiind convinşi că nu vor avea vreodată probleme de sănătate din cauza "insinuărilor" făcute de foştii angajaţi ai schelei petroliere.