Minerii au ieşit în stradă pentru a cere Complex Energetic
Poate părea mai greu de crezut pentru o zonă ca Valea Jiului că cineva ar ieşi în stradă ca să ceară, pe lângă salarii mai mari şi locuri de muncă mai sigure, şi înfiinţarea unui Complex Energetic. S-a întâmplat totuşi ieri la Petroşani, unde circa o mie de mineri au participat la prima acţiune mai importantă de protest din ultimii zece ani din Valea Jiului, fiind pentru prima dată când ortacii s-au adunat în curtea Companiei Naţionale a Huilei de când au rămas fără liderul lor Miron Cozma. Subiectul este de actualitate şi pentru zona Gorjului pentru că protestul are loc în contextul discutării unei ample reforme a sistemului energetic naţional.
Nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de la locul de muncă, minerii s-au strâns în faţa Companiei Naţionale a Huilei cu intenţia de a mai reveni acolo şi după Paşti, protestul de ieri fiind doar "încălzirea". Liderul Zoltan Lacataş a vorbit în numele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, iar Ion Temneanu în numele Uniunii Mine Energie Valea Jiului, ambele organizaţii sindicale având ieri aceleaşi probleme de expus în faţa membrilor lor, probleme legate de siguranţa locurilor de muncă, de nivelul salariilor şi de perspectiva menţinerii acestora, sindicaliştii cerând în mod repetat înfiinţarea unui complex energetic în Valea Jiului. De menţionat ar fi şi că Uniunea Sindicală Mine Energie Valea Jiului este afiliată la Federaţia Naţională Mine Energie condusă de Marin Condescu. Cei doi lideri sindicali l-au avut în mijlocul lor pe Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical, organizaţie care promite ample acţiuni de protest la mijlocul lunii viitoare în capitală şi la care sindicatele minerilor din Valea Jiului sunt şi ele invitate. Costin a vorbit ca un adevărat "localnic", plângându-se de de problemele sociale ale Văii şi de lipsa de implicare a politicienilor în rezolvarea acestora. Sindicalistul de la Bucureşti i-a criticat pe primarii oraşelor din Valea Jiului că nu au fost prezenţi la miting şi i-a asigurat pe ortaci că va lupta pentru drepturile lor.
"Cozma! Cozma!"
Mulţimea a fost însă "electrizată" de vorbele lui Gheorghe Cozma, fratele lui Miron Cozma. Lider sindical la Lonea la peste o mie de ortaci, Gheorghe Cozma nu a ezitat să amintească de pedeapsa primită de fratele său, minerii scandând atunci pentru prima dată după zece ani "Cozma! Cozma!", strigăt care în urmă cu un deceniu mobiliza suflarea Văii Jiului în cele mai nebuneşti acţiuni de protest postrevoluţionare. "Vreau să transmit un mesaj foarte clar şi hotărât, să se audă până la Bucureşti. Să nu creadă guvernanţii că dacă ne-au închis liderii ne-au speriat. Vrem drepturile noastre, vrem locuri de muncă sigure, vrem cărbune fără victime, să ieşim cu toţii sănătoşi din mină şi să mergem la familiile noastre cu o bucată de pâine. Să nu creadă politicienii noştri că ne-au speriat arestându-ne liderii şi făcând ani grei de puşcărie. Se înşeală pentru că suntem sătui de minciuni. S-ar putea să ne pierdem răbdarea şi, în cadru legal, o să ieşim cu toţii în stradă, toată comunitatea Văii Jiului pentru că problemele noastre, ci ale întregii Văi. Am reuşit să venim cu toţii aici şi asta demonstrează că ne leagă aceleaşi interese comune", a spus Cozma în discursul său, după care minerii au scandat "Unitate" şi "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea", vorbe care nu au mai fost scandate din 1999.
Vor Complex Energetic
Minerii care ieri şi-au regăsit suflul pierdut cu un deceniu în urmă au cerut însă un lucru pe care acum 10 ani doar Marin Condescu îl promova prin Oltenia şi care nici acum nu este realizat pe deplin. Foştii ortaci ai lui Cozma vor şi ei un Complex Energetic în Valea Jiului, mai ales că le-a fost promis unul chiar de către Marin Condescu. Politicienii au vorbit mai puţin despre acest subiect, iar atunci când a fost în vizită la Gorj, ministrul economiei, Adriean Videanu, a dat de înţeles că până luna viitoare vom vedea o reformă amplă a sistemului energetic. Asta pare, de fapt, să-i fi scos acum din nou în stradă pe sindicaliştii din Vale. Ei nu sunt neapărat interesaţi de un complex energetic, dar par conştienţi că o asemenea entitate economică le poate asigura supravieţuirea în următorii ani. În fond, Compania Naţională a Huilei nu livrează cărbune în Oltenia sau altor termocentrale din ţară, beneficiarii săi fiind doar termocentralele de la Mintia şi Paroşeni. Ponderea acestor unităţi în sistemul energetic naţional, şi pe fondul actualei crize economice, este aproape nesemnificativă.
Neesenţiale pentru sistemul energetic, termocentralele amintite şi CNH înghit, în schimb, bani de la buget, Compania Huilei fiind principalul datornic în momentul de faţă la statul român. În ultimii ani "eficientizarea" mineritului din Valea Jiului a însemnat, practic, doar acordarea de subvenţii, nimeni nemaiştiind despre ce sume este vorba. Pe ultima sută de metri a mandatului său, fostul ministrul liberal al economiei, Varujan Vosganian, a trecut Compania Naţională a Huilei în administrare specială, ceea ce înseamană practic prelungirea subvenţiilor şi a agoniei. Vosganian a fost şi cel care a promis privatizări la Complexurile Energetice din Oltenia, "privatizări" care au coincis mai mult cu "şmen dens"-uri ale directorilor pe care i-a susţinut în funcţie în cei doi ani de mandat.
Consecinţele se văd acum, când nota de plată a ajuns la actualii guvernanţi. Pe fondul crizei economice şi a împrumutului de la FMI, Ministerul Economiei trebuie să ia decizii pe care, timp de zece ani, nu le-a luat nimeni, lucrurile fiind lălăite nu spre binele minerilor şi nici al sectorului energetic românesc. Ieri, în curtea CNH, ortacii veniţi să protesteze cereau şi prime de vacanţă, şi prime de Paşti şi Crăciun, dar şi tichete de masă, separat, despre pierderile sectorului minier niciun lider nespunând vreun cuvânt. În fond, asta este treaba celor care sunt în fruntea CNH, noii directori fiind membri ai PSD numiţi în funcţii după mai multe dispute cu ministrul Videanu. Mai are reforma vreo şansă de supravieţuire în acest context sau deznodământul se mai amână cu încă un deceniu?