Cernobâlul de la Ţicleni
Foşti muncitori ai Schelei Petroliere Ţicleni acuză compania Petrom de faptul că i-ar fi lăsat să lucreze în condiţii cu risc radiologic, aceştia dând firma în judecată pentru a-şi cere drepturile care consideră că li se cuveneau. Compania neagă faptul că ar exista un asemenea pericol, însă foştii salariaţi se plâng ba că le cade părul, că le pică dinţii, că oasele îi dor mai rău ca de obicei, aceştia cerându-şi acum drepturile la instanţă.
Muncitorii care au lucrat până de curând la Schela Petrolieră Ţicleni au intentat procesele după ce au fost disponibilizaţi, ei susţinând că au documente din care reiese că au lucrat într-o zonă cu risc radiologic ridicat. Documentele respective provin de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), care a efectuat măsurători la Ţicleni şi care menţionează într-un raport oficial că în perimetrul supus analizei "se desfăşoară activităţi care pot reprezenta un risc de contaminare internă a muncitorilor", întrucât nu sunt asigurate toate măsurile de protecţie a acestora.
Doi foşti angajaţi ai Schelei Petroliere, Valeriu Nistor şi Cristian Falcoe, se plâng de faptul că au probleme de sănătate, probleme care se manifestă prin căderea dinţilor, a părului şi dureri în oase. "În doi ani de zile mi-am schimbat dinţii de trei ori, problemele cu vederea s-au accentuat, iar dimineaţa când mă trezesc nu mai am pornirea bună pentru că mă dor oasele şi de abia mă pun în mişcare. Am lucrat aici din 1981, iar acum simt că aproape mă dezmembrez în unele zile", afirmă Valeriu Nistor, care a fost internat şi la un spital din Bucureşti din cauza problemelor medicale pe care le are.
De asemenea, Cristian Falcoe a constatat că din barbă i-au picat smocuri de păr, iar problemele cu dantura s-au înmulţit în ultima perioadă. "Până să lucrez aici nu am avut niciun fel de problemă de sănătate, mai ales că sunt tânăr. În ultima vreme am constatat că am rămas fără smocuri de păr din barbă. L-a început mi-au căzut pe-o parte, acum şi pe cealaltă şi trebuie să stau mereu ras. Cu dinţii nu mai vorbesc pentru că nu cred că vreţi să vi-i arăt. La asta se adaugă stări de oboaseală, dureri de cap, ameţeli, sunt lucruri de care nu am avut parte înainte", spune fostul salariat.
Cei doi foşti angajaţi spun că ei şi alţi foşti colegi de-ai lor au dat în judecată societatea Petrom pentru a-şi câştiga drepturile pe care nu le-au primit niciodată.
Radiaţii provenite de la ţevi şi nisip
Sursa radiaţiilor este, conform foştilor muncitori, depozitul de ţevi folosite de Schela Petrolieră în exploatarea ţiţeiului. Ţevile respective au fost radiate în timp ce au fost introduse în sol până la adâncimi de 1500 m, unde au intrat în contact cu "radionuclizi", particule care generează radiaţiile care pun în pericol sănătatea muncitorilor. Radiaţiile se manifestă şi la nisipul folosit în procesul tehnologic de exploatare a ţiţeiului, muncitorii spunând că nivelul de radioactivitate al acestuia este extrem de ridicat.
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a efectuat în luna martie măsurători la depozitul de ţevi uzate al SP Ţicleni, concluzia specialiştilor, înaintată într-o adresă către Garda de Mediu Gorj, fiind aceea că "În perimetrul investigat este depozitat material tubular care prezintă contaminare radioactivă, contaminarea radioactivă fiind identificată şi în anumite porţiuni ale solului". În urma controlului respectiv, mare parte din depozitul de ţevi al SP Ţicleni a fost izolat cu bandă de care inspectorii CNCAN au prins plăcuţe cu însemnele "material radioactiv".
Remat a descoperit radiaţiile din rugină
Depozitul cu mii de ţevi este situat la marginea oraşului, după fosta groapă de gunoi din Ţicleni. Mii de tone de fier ruginesc în depozitul respectiv pentru că nimeni nu mai vrea ţevi "made in Ţicleni". Remat Craiova a fost prima societate care în 2006 a refuzat ţevile trimise acolo la fier vechi, motivul fiind simplu. Ţevile erau radioactive, imediat după ce a făcut descoperirea respectivă societatea a blocat orice achiziţie şi a informat în scris Schela de Petrol Ţicleni. Schela a fost obligată apoi să îşi cumpere aparate cu care să măsoare nivelul de radioactivitate. Câţiva salariaţi au fost trimişi la Bucureşti la cursuri, iar unul dintre ei, Cristian Falcoe se judecă în prezent cu unitatea pentru că a fost dat afară după ce şi-a cerut drepturile, muncitorul aflând că lucrează într-un mediu radioactiv.
"Au venit inspectorii de la Bucureşti să facem măsurătorile împreună şi i-am dus eu prin toate zonele din depozit pe unde ştiam că sunt limitele normale depăşite de nu ştiu câte ori. La un moment dat mi s-a cerut să iau probe de nisip din sol şi eu, obişnuit cu mijloacele pe care le aveam l-a dispoziţie, adică folosind o pereche de mănuşi normale, m-am aplecat să iau nisip pentru testări. Atunci mi-a spus un inspector că şi un firicel de nisip dacă rămâne pe haine şi îl duc acasă, bag hainele la spălat şi intră în contact cu ale copiilor pot să îi îmbolnăvesc pe ai mici. Aşa mi-am dat seama la ce pericole m-am expus eu în tot acest timp. Omul acela se ferea de un firicel de nisip, iar noi stăteam în mijlocul unui depozit cu mii de tone de ţevi şi nisip radioactiv", spune fostul salariat al SP Ţicleni.
Compania petrolieră a negat ieri că cele semnalate de foştii angajaţi ar fi reale. Petrom a menţionat că nivelul radiaţiilor este în limitele normale, deşi nimeni nu a explicat de ce mormane întregi de ţeavă sunt înconjurate cu bandă de protecţie şi cu etichete pe care scrie negru pe galben "material radioactiv".