Băcița Mărioara de pe Transalpina, în juriu la Festivalul Tocanului

La finalul acestei săptămâni, va avea loc, la Novaci, o nouă ediție a Festivalului Tocanului. În acest an, din juriu va face parte și băcița Mărioara Babu, de pe Transalpina, cea care, de altfel, a readus tocanul de oaie în atenția publicului după ce a înregistrat la OSIM această denumire, a dezvăluit secretele ciobanilor din familie care prepară tocanul de zeci de ani după aceeași rețetă simplă. Pasiunea pentru gastronomia tradițională i-a adus băciței si titlul de Tezaur Uman Viu. 

"A sosit toamna în munții noștri! Ciobanii novăceni își mână turmele spre zone unde iernile sunt mai blânde. Duminică, la Novaci, are loc cea mai mare sărbătoare a novăcenilor în jurul ceaunelor cu tocan. Bucuria revederii după o vară așa lungă, petrecută la stână, se transformă într-o petrecere strașnică.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Deoarece concurența între familiile de păstori este puternică, fiecare familie alege cele mai grase oi pentru a prepara tocanul cu dorința de a fi de fală la festival.Calitatea acestui preparat din carne de oaie, depinde de priceperea și măiestria ciobanului. Să nu te pui cu mândria ciobanului! Notele le vor primi fiecare, duminică, în fața publicului. Domnul primar al orașului nostru, Dumitru Leuștean și băcița Marioara vor fi în juriu alături de alți specialiști în domeniul preparatelor din carne. După mine, cred că dumneavoastră, oaspeții, sunteți cei care hotărâți dacă tocanul novăcenilor merită a fi gustat în fiecare toamnă, venind la Novaci în a doua duminică a lunii octombrie", au anunțat organizatorii. 

Vizualizări: 875

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: