Șofranul a înflorit la Bustuchin. Se vinde cu 14.000 de euro kilogramul!
Mărăcinii care până nu de mult creșteau pe un câmp de la marginea Bustuchinului sunt acum de domeniul trecutului, după ce un spaniol a luat inițiativa și a plantat acolo șofran. Cultura a înflorit acum, iar de luni a început recoltarea florilor, de la care, ulterior, se oprește pistilul. Uscat, acesta se vinde pe piețele occidentale cu până la 14.000 de euro kilogramul.
Florile au apărut acum ca ciupercile după ploaia de săptămâna trecută și, ce este mai interesant, cu o săptămână mai devreme decât surorile lor din Spania! Aparicio Guzman este un spaniol care cu ani în urmă a cumpărat la Bustuchin 20 de hectare de teren acoperit cu buruieni și mărăcini. A început în timp să îl transforme în teren agricol și a plantat mai întâi muri, iar pe câțiva ari a încercat și o cultură de șofran. Primele flori le-a văzut anul trecut și, pentru că experiența i-a spus că o asemenea cultură se pretează la clima și solul de la noi, a extins suprafața cultivată. Acum are 6.000 de metri patrati, iar de luni a dat startul culesului. S-a ocupat de înființarea primei cooperative agricole din județ, după modelul celor din Spania, și i-a convins pe zeci de localnici că e bine să își lucreze pământul pentru că e un sol de calitate. Așa au ajuns oamenii să renunțe la grâu și porumb pentru a pune șofran.
„Vânzarea este asigurată”
Guzman e convins că în următorii ani modelul va fi urmat și în alte zone pentru că acesta este exemplul de succes din Europa. Iar în ceea ce privește șofranul, nu își face griji că nu are unde să îl dea, în ciuda prețului mare de vânzare. „Sunt mulțumit de ceea ce avem aici pentru că avem deja plantele mai mature ca cele din Spania. Piața de desfacere o avem și în Spania, dar și oriunde în Europa, în funcție de cum se plătește mai bine. Vânzarea este asigurată, chiar dacă în Europa kilogramul poate ajunge la 14.000 de euro. La noi, în Spania, e mai ieftin pentru că suntem producători de secole. Oamenii nu trebuie să mai plece în afară pentru că potențialul pământului este foarte mare. Producția de aici e bio, iar pământul e fertil și foarte curat. Se poate produce eco și acesta este scopul nostru. Anul trecut am analizat șofranul la laboratoare din Spania și calitatea a fost foarte bună. La mure am avut aceeași calitate. Luna trecută am văzut mure la mall în Spania la 20 de euro kg și erau acre și nu erau eco. Produsele noastre sunt deosebite. Și pământul de aici este unul deosebit”, declară Aparicio Guzman.
Ciocea și „pariul cu agricultura”
Deși nu a vorbit niciodată despre un „pariu cu agricultura”, primarul Ion Ciocea e convins că succesul spaniolului îi va determina și pe alții să se apuce să muncească terenurile care acum sunt pline de mărăcini și buruieni. Cel mai important este că deja câțiva dintre localnici au de lucru la cooperativa agricolă din sat, cei 70 de membri lucrându-și pământurile și bucurându-se de roadele acestuia. Edilul speră ca tinerii plecați în străinătate să revină acasă pentru a lucra terenurile pe care părinții lor nu le mai pot munci. Inclusiv Guzman laudă terenurile noastre, iar Ciocea se bucură că spaniolul a putut să devină un exemplu demn de urmat de oricine dorește o dovadă că pământul bine gospodărit dă roade suficiente.
„Ne interesează să fie create locuri de muncă, mai ales că avem pământuri foarte bune pline de bălării și mărăcini, iar tinerii noștri pleacă în afară să lucreze. Guzman a venit aici cu o altă mentalitate despre agricultură, știm bine cum e în Spania, Italia, Germania. Gândirea lui e să aducem cât mai mulți tineri, să reîntregim familiile cu cei plecați în afară, să vină să muncească pământurile pentru că avem un sol foarte roditor. El ne de speranța că se poate face agricultură și la noi și că va fi mai bine. În anii trecuți s-a cultivat o suprafață mai mică, deși el are 20 de hectare cumpărate cu ani în urmă. Era plin de mărăcini, dar acum a trecut la treabă, după ce s-a hotărât ce să facă cu el. E un drum pe care l-a deschis pentru mulți dintre români. Mentalitatea aceasta de a implica cât mai mulți oameni și a crea bunăstare pentru cât mai mulți și locuri de muncă e ceva pentru care vreau să îi mulțumesc și sper să fie un exemplu de urmat pentru noi toți ceilalți”, spune Ciocea.
CHELTUIELI
Înființarea unei culturi de șofran se face în condiții destul de simple. În timp ce spaniolul spune că pe terenul pe care îl are cultivat în Spania nu a mai căzut picătură de ploaie de 6 luni, la noi ploile de zilele trecute au fost mană cerească pentru cultura de la Bustuchin. Un kilogram de bulbi poate să coste și 25 de euro, dar, evident, cine cultivă aproape o tonă de semințe poate obține un preț mai bun. Aparicio Guzman a făcut lucrul acesta, iar acum așteaptă prima recoltă cu adevărat de șofran, cultura sa urmând să ajungă la maturitate peste câțiva ani.