Odată cu viță-de-vie, dealurile din Bălănești s-au umplut de mărăcini

Odinioară localitatea Bălănești, din Gorj, era cunoscută în toată lumea pentru vinurile de calitate și pentru recoltele bogate de struguri. În urmă cu aproape un secol, vinul de Bălănești primea medalia de aur la olimpiada de la Paris. Acum, mulți localnici se uită cu nostalgie la dealurile care erau doldora de struguri. Acum au crescut mărăcini.

Hectare întregi, cât cuprindeai cu privirea, erau cultivate cu viță-de-vie în Bălănești până înainte de Revoluție. Apoi, suprafețele s-au micșorat considerabil. Vinul n-a mai fost o afacere, tinerii au plecat în alte orașe ori chiar în străinătate, iar bătrânii care au mai rămas în comună duc cu greu tradiția mai departe. 

„Am avut multă vie, acum mai am doar cât să facem un vin pentru ai casei. Erau pline dealurile, cât vedeai cu ochii. Era CAP-ul, era mai ușor atunci. Apoi nu ne-am mai putut ocupa. Oamenii au îmbătrânit, nu mai au putere. Și mai e și natura, stăm la mila vremii și de multe ori nu prea mai avem ce culege dacă nu facem tratamente că nu avem bani”, a spus un localnic. 

Vasile Cochină este inginer horticol de profesie. E printre puținii localnici care mai duce tradiția mai departe. Și în ciuda vremii și a vremurilor, via rezistă. „Perioadele ar trebui împărțite în două: când tradiția era vocație a terenurilor și a oamenilor și, la ora actuală, a rămas numai tradiție pentru că dealurile ocupate de plantații de vie cândva acum sunt ocupate de mărăcini. Mă sperie și mă întristează imaginea asta”, a spus Vasile Cochină. 

Primarul speră să convingă oamenii să se unească într-o cooperativă ca să poată să cultive din nou viță-de-vie și să facă profit mai ales că dealurile din Bălănești sunt perfecte pentru astfel de culturi. „Terenurile sunt împădurite. Eu am încercat în 2013 și 2014 să aduc niște investitori străini pentru a reda la viață aceste dealuri cae s-au înmărăcinit, dar, din păcate, o parte din cetățeni atunci nu au înțeles rolul pentru a dezvolta comunitatea”, a spus primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan.

Vizualizări: 3,356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: