Au utilități la poartă, dar nu se branșează. „Legea ar trebui să-i oblige“
Gorjenii care nu au utilități în comune râvnesc la ele, iar acolo unde sunt, sătenii se lasă greu convinși să se branșeze la sistemul de alimentare cu apă, gaze sau la canalizare. În cele mai multe cazuri, persoanele vârstnice refuză aceste beneficii puse la dispoziție de autorități, pe motiv că nu își permit să suporte cheltuielile. Primarii sunt de părere că o legislație care să-i oblige pe cetățeni să se branșeze le-ar ușura negocierile cu localnicii.
Pe principiul „de ce este, când este și de ce nu este, când nu este“ funcționează treburile în comunele din Gorj. Când sunt întrebați ce își doresc în comună, 90% din oameni răspund că vor alimentare cu apă, gaze, canalizare și drumuri, dar după ce aceste investiții sunt realizate, oamenii nu vor să se branșeze.
Acest fenomen se întâmplă și în comuna Alimpești, unde autoritățile au găsit o explicație. ”La alimentarea cu apă s-au cam branșat, numai că la canalizare mai avem ceva probleme, dar sperăm să-i convingem să se branșeze. E drept că nici nu avem canalizare în toată comuna, dar nu asta e treaba. Totul se rezumă la bani. Oamenii cred că este costisitor, populația e îmbătrânită și le este greu să suporte o cheltuială în plus. Oamenii se plâng de lipsa banilor. Cam 30% din cetățeni nu sunt branșați”, a spus primarul Victor Drăgulescu.
Și la Arcani este aceeași situație. ”Am muncit mult să-i facem pe oameni să se branșeze. În acest moment, cam 65% din cetățeni s-au branșat, pentru că mereu am trecut pe la ei să le explicăm, le-am transmis și în scris și treptat au început să se adapteze. Majoritatea au fost sceptici că lucrurile vor funcționa și când s-au convins că investiția trebuie folosită au început să se branșeze”, susține Daniel Coiculescu, primar.
Primarul din Bălești consideră că o lege clară care să oblige cetățenii să se racordeze la utilități ar rezolva aceste probleme. ”Ar trebui să se contureze o lege clară, care să precizeze faptul că acolo unde sunt sisteme de alimentare cu apă, gaze, canalizare, oamenii sunt obligați să se branșeze. Eu am tot umblat pe la toți pe la poartă, mai ales la cei care deversau apa menajeră, am fost și cu poliția locală și până la urmă au înțeles că trebuie să se racordeze. Mai sunt care nu vor canalizare, pentru că spun că nu au nici apă curentă, iar aceștia sunt bătrânii care se tem de cheltuieli în plus”, a declarat Mădălin Ungureanu.