Au început lucrările la Baza NATO, de la Rânca. Reacţii!

Ministerul Apărării Naţionale modernizează fosta cazarmă de la Rânca şi o transformă într-un centru de pregătire şi odihnă pentru militarii NATO. Mai exact, militari din Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova se vor pregăti aici. Hotelierii din zonă nu ştiu prea multe informaţii despre proiect şi speră ca acesta să nu sperie turiştii. Asta în timp ce gorjenii nu cred că e ceva de speriat în această investiţie.

Baza NATO va fi în locul fostei cazărmi din centrul staţiunii. Sunt construcţii vechi şi de peste 50 de ani şi erau degradate. Vor fi demolate şi, în locul lor, Ministerul Apărării ridică o bază NATO. Conform proiectului ministerial, cazarma 2698 Rânca a fost aleasă pentru modernizare deoarece poate îndeplini cerinţele de odihnă şi instrucţie în teren muntos pentru personalul multinaţional din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova, structură interoperabilă, mobilă, sustenabilă şi dislocabilă.

Investiţia are drept scop realizarea unor construcţii noi pavilionare, cu dotările şi echipamentele aferente deservirii acestora: dormitor, bloc alimentar, sală de mese, corp de pază, punct de control acces şi sală de sport. De asemenea, vor fi refăcute şi reţelele de utilităţi, precum şi căile de acces, prin construirea de drumuri, platforme şi alei betonate sau asfaltate. Pavilionul unde se vor afla dormitoarele va cuprinde şi săli de recreere, săli de adunare, spălătorie şi uscătorie. În total, hotelul va avea trei etaje şi mansardă şi se va întinde pe o suprafaţă desfăşurată de circa cinci mii de metri pătraţi.

Prefectul judeţului Gorj a explicat pentru ce va fi folosită noua bază militară de la munte. “Ministerul Apărării Naţionale a lansat acest proiect. Este o fostă cazarmă a vânătorilor de munte, construită în anii 1970 – 1983, care este în ruine. E accesibilă din Transalpina pe un drum pietruit. Se creează un nou pavilion şi va fi folosit de Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova pentru odihnă şi instrucţie”, a declarat prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu.

De câteva zile, au început deja lucrările la partea de fundaţii. “Pentru un bloc, o bază de agrement, se putea face. Sus, lângă bazine, e foarte mult spațiu, de câteva hectare. La coada Râncii, lângă telescaunul Păpușa, sunt zeci de hectare unde puteau construi ce doreau dânșii și nu îi vedea nimeni. Și nici nu-i afecta pe ceilalți din zonă, turiștii. Văzând o bază NATO, să nu se sperie că vin rachetele peste noi sau pleacă de-aici încolo. Vin iarna chiar, și vara. Au fost și polonezi, nemți, români, în special detașamentele de la Scorpionii Roșii, de la Craiova”, a declarat Constantin Pănescu, liderul Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, într-un interviu la Antena 1.

Gorjenii nu se sperie. Dimpotrivă. Cred că o bază NATO la Rânca ar aduce un plus judeţului. „De ce să ne speriem? E foarte bine! Poate am fi şi noi mai în siguranţă”, a spus un bărbat. „Eu am făcut armata. Ştiu cum se pregătesc şi militarii, că i-am văzut. Nu mi se pare ceva de speriat. Foarte bine că vin şi se antrenează, să fie pregătiţi. Mie nu mi se pare ceva nepotrivit chiar dacă e staţiune turistică. Nu are cu ce să încurce acolo şi nici nu e ceva să sperie turiştii. Fiecare e cu treaba lui şi militarii nu se antrenează chiar acolo, în centrul staţiunii. Se duc şi ei mai în munte”, a spus un alt bărbat.

Vizualizări: 4,931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: