Au cumpărat zeci de mii de voturi pentru a ține țara departe de UE

Mai multe percheziţii, în urma cărora au fost confiscaţi bani şi telefoane, au avut loc joi dimineaţa în Republica Moldova, în urma unor suspiciuni că persoane afiliate organizaţiei criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Şor, inclusiv din Rusia, aveau ca sarcină să racoleze oameni, contra unor sume de bani, pentru ca acestea să voteze la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie cu un anumit candidat care urma să le fie indicat pe Telegram în ajunul scrutinului.

De asemenea, potrivit NewsMaker, cei racolaţi urmau să bifeze opţiunea „Nu” la referendumul proeuropean convocat de preşedinta Maia Sandu.

 
Din amplul grup criminal organizat ar face parte inclusiv persoane care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse. Reţeaua ar cuprinde 130 lideri teritoriali care dirijau activitatea grupului, 1.927 preşedinţi de sector, peste 50.000 activişti şi peste 70.000 simpatizanţi. Ultimii ar fi persoanele racolate şi remunerate lunar cu sume de până la 1.800 lei moldoveneşti (circa 100 de euro).

Percheziţiile au fost demarate în cadrul unui dosar cu privire la „finanţarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali - săvârşită în proporţii mari, dar şi pentru spălare de bani săvârşită de un grup criminal organizat în proporţii deosebit de mari”.

 
Percheziţiile au fost desfăşurate de ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu Procuratura Anticorupţie.

„Au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută şi alte obiecte relevante pentru urmărirea penală”, au comunicat reprezentanţii poliţiei.

De asemenea, autorităţile au prezentat joi fragmente din nişte înregistrări audio care ar arăta cu ce se ocupa reţeaua lui Ilan Şor. „O să fie scris pe cine să votăm”, „Ei au decis să o susţină pe asta”  - sunt câteva din extrasele prezentate.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Viorel Cernăuţeanu a spus că oamenii legii cunosc „candidaţii susţinuţi de Federaţia Rusă prin organizaţia criminală Şor” în scrutinul prezidenţial din Moldova şi au informat în acest sens Comisia Electorală Centrală.

„E prematur să spunem că sunt candidaţi care trebuie excluşi din cursă”, a completat, la rândul ei, şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin.

Pe 20 octombrie, moldovenii sunt convocaţi să participe la un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituţie a unei clauze privind ireversibilitatea direcţiei europene de dezvoltare a ţării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Tot pe 20 octombrie vor avea loc şi alegeri prezidenţiale, la care au fost înscrişi 11 candidaţi.

Percheziţiile de joi vin după ce în urmă cu două zile au fost efectuate ale 50 de percheziţii la Comrat, în Găgăuzia, legate de un dosar „de spălare de bani, falsificare a rapoartelor financiare şi finanţarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reţinute, patru dintre acestea fiind plasate în arest. Acestea ar fi mobilizat cetăţenii pentru a ieşi la proteste contra bani. Găgăuzia este considerată un fief al lui Ilan Şor, guvernatoarea Evghenia Guţul fiind o apropiată a acestuia.

Persoanele care şi-au deschis conturi bancare în Rusia pentru a primi bani în schema coruperii electorale riscă amenzi, să le fie confiscate bunurile sau chiar închisoare, a avertizat joi şefa Procuraturii Anticorupţie Veronica Dragalin. În schimb, persoanele care denunţă schema de corupţie şi cooperează cu organele de urmărire penală, a menţionat Dragalin, pot fi exonerate de răspundere penală sau contravenţională. Circa 130.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova ar fi primit bani din Rusia pentru a influenţa rezultatul scrutinului din 20 octombrie. 

Vizualizări: 2,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: