Apare o nouă taxă de poluare pentru mașini 

Guvernul ar putea obliga marile orașe din România să creeze zone cu nivel scăzut de emisii poluante, numite pe scurt ZNSE. Șoferii vor fi obligați să plătească o nouă taxă de poluare, dacă tranzitează aceste zone ZNSE.

Primăriile din marile orașe ale țării vor fi obligate să creeze „Zone cu Nivel Scăzut de Emisii” (ZNSE). Șoferii care conduc mașini poluante și tranzitează acele zone vor fi obligați să plătească o taxă specială.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a propus ca România să introducă o nouă taxă de poluare.

Proiectul presupune delimitarea unor zone speciale, în marile orașe. Iar proprietarii de mașini care poluează mediul, vor plăti o taxă de poluare atunci când tranzitează aceste zone. Practic, o mașină cu emisii mari de noxe va fi taxată suplimentar dacă circulă prin ZNSE.

Înainte de a delimita zonele, autoritățile locale vor trebui să pregătească anumite măsuri compensatorii pentru cetățeni.

Astfel, primăriile sunt obligate să asigure serviciul de transport public local de călători în interiorul zonelor și o infrastructură adecvată pentru mobilitate activă.

De asemenea, autoritățile locale vor trebui să dezvolte trasee pentru transport activ (inclusiv trotinete electrice) în interiorul ZNSE și să pună la dispoziție servicii publice precum stații de închiriere biciclete și trotinete electrice.

În plus, în interiorul ZNSE trebuie amenajate stații de încărcare pentru mașini electrice.

De asemenea, vor putea fi alese unele zone ca având caracter temporar de ZNSE. Adică, traficul va fi restricționat doar în weekend sau doar pe timpul nopții sau pe o anumită perioadă din zi.

Noua taxă de poluare va fi stabilită de fiecare primărie în parte, conform categoriei din care face parte un vehicul.

Conform proiectului, șoferii care nu vor achita tarifele de tranzitare a acestor zone vor primi o amendă de 300 de lei.

Deocamdată, proiectul de află în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Vizualizări: 1,983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: