Au început lucrările la o investiție așteptată de 20 de ani

O investiție foarte importantă pentru județul Gorj și nu numai a primit finanțare după 20 de ani de așteptări și promisiuni. Este vorba despre reabilitarea "Culei Șiacu" din comuna Slivilești, unde deja au început lucrările, iar constructorul dă asigurări că monumentul istoric va fi gata până la sfârșitul anului.

"Cula Șiacu" era într-o stare avansată de degradare. Monumentul putea să se dărâme oricând, dar acum câțiva ani s-a reușit refacerea acoperișului prin proiectul "Ambulanța pentru Monumente".

"Am început lucrările la cel mai important obiectiv al comunei noastre și, de ce nu, și al județului Gorj. "Cula Șiacu" a intrat în reabilitare după 20 de ani de încercări pentru salvarea acestui monument, care este într-o stare deplorabilă. Am reușit să obținem o finanțare de 1.000.000 de euro și deja am demarat lucrările. A venit o firmă din Baia Mare care a realizat și reabilitarea "Culei Glogovenilor". Ne bucurăm pentru că sunt puține firme în țară care lucrează la monumentele istorice, și este bine că încă mai avem ce salva. Alte monumente sunt într-o stare foarte rea, dar noi am avut noroc pentru că "Ambulanța pentru Monumente" a refăcut acoperișul acum câțiva ani, prevenind astfel degradarea completă.", a declarat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.

"Cula Șiacu" a fost predată de autoritățile locale Consiliului Județean, după ani buni în care s-a încercat rezolvarea problemei legate de terenul de sub culă.

"De 20 de ani mă zbat să rezolv problema acestei cule. Am făcut demersuri pe la toate ministerele, dar fără rezultat. A mai fost și problema cu terenul de sub culă. Un medic din Timișoara a revendicat o suprafață de câteva hectare de teren, unde se află și monumentul. Avea hotărâre judecătorească, dar acesta a decedat și am găsit înțelegere la fiul său, care ne-a vândut suprafața de teren de care aveam nevoie pentru a putea obține bani să reabilităm cula. Lucrările au început. Firma a închiriat o casă pentru muncitori, care lucrează de dimineață până seara. Eu cred că va fi gata până la sfârșitul anului.", a adăugat Sorin Bucurescu.

Vizualizări: 2,658

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: