Cine despăgubește persoanele atacate de urs sau familiile acestora!

Tragedia care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, pe traseul montan Jepii Mici, a adus în discuție din nou problema urșilor din România. Mai multe persoane au fost atacate de urs în ultimii ani, iar victimele care supraviețuiesc sau familiile lor pot depune cereri pentru a primi despăgubiri. 

Procedura s-a simplificat destul de mult în ultimul an și nu mai este nevoie să treci prin instanță.

Până anul trecut, legea de acordare a daunelor provocate de animalele sălbatice nu era tocmai clară. Oamenii atacați de urs dădeau în judecată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care încerca să paseze responsabilitatea către asociațiile de vânătoare. În 2023, legea a fost modificată, prin ordonanță de urgență.

Victimele atacurilor trebuiau să se adreseze instanțelor de judecată pentru despăgubiri materiale. Acestea erau oferite doar în urma unor sentințe definitive, date de tribunal. După modificarea legii, din 2023, procedura a fost simplificată, iar victimele nu mai trebuie să se adreseze unui tribunal, ci pot depune o cerere direct la primăria de pe raza localității unde a avut loc atacul.

”Odată cu adoptarea Hotărârii nr. 3/2023, este reglementată o procedură de stabilire a cuantumului despăgubirilor. Acest lucru înseamnă că victimele nu mai trebuie să se adreseze instanței de judecată pentru obținerea unei hotărâri judecătorești, ci vor urma o procedură administrativă, care începe cu depunerea unei cereri la primăria locului unde s-a produs incidentul. După determinarea despăgubirilor prin intermediul unei comisii constituite în acest sens, structura teritorială a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va emite o decizie prin care va decide acordarea/neacordarea de despăgubiri și cuantumul acestora, dacă este cazul”, a explicat avocata Silvia Gogan. pentru Libertatea.

În cazul în care despăgubirile oferite sunt prea mici, iar victimele sau familiile lor nu sunt mulțumite de sumele oferite de administrația locală, se pot adresa și instanței de judecată. Persoanele vătămate pot contesta decizia, dar numai dacă incidentele au avut loc după data de 4 ianuarie 2023, când a intrat în vigoare noua reglementare.

Vizualizări: 677

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: