Anul scumpirilor
Mâncare mai scumpă, energie electrică și termică mai scumpe, taxe mai mari la parcare, locuințe mai scumpe și chirii mai mari, accize mai mari la combustibil, cam acestea sunt veștile începutului de an.
Până la urmă, fiecare an începe cu creșteri de tarife, doar că anul acesta cresc toate. Și tariful de apă-canal, și tariful de salubritate, și transportul. Tot, absolut tot.
Pe ici, pe colo, vorbim de o ușoară creștere a salariilor, dar absolut insuficientă. Și avem multe proteste anunțate, în învățământ, în sănătate, la companiile mari, în poliție. Proteste ale pensionarilor.
Ce soluții avem? Cea mai la îndemână, pentru mulți, este plecatul în străinătate. Românii care s-au mai tras acasă în pandemie și-au făcut deja bagajele, dar nu sunt singurii. Satele și orașele mici se golesc, mai rămân bătrânii.
O soluție ar fi să ne luăm un al doilea job, cu două sau patru ore pe zi. Au mai propus-o și politicienii și s-au ales cu înjurături, dar până la urmă cam asta este calea. Că scumpirile vin. Este cerere de forță de muncă, patronii acceptă să se adapteze la programul celor care vor să muncească, pentru că nici ei nu au soluții. Sunt o grămadă de afaceri care băltesc, nu se dezvoltă, pentru că nu mai este forță de muncă. Dacă este să fim sinceri, și cei plecați afară muncesc mult mai mult decât cele opt ore pe zi. Sunt atâtea femei care ziua fac curățenie și noaptea îngrijesc bătrâni, ca să poată trimite mai mulți bani în țară.
Dar, dincolo de ce putem face noi, întrebarea este ce fac guvernanții. Cât mai risipesc bani împrumutați, în loc să îi bage în economie? Cât mai fură cu pandemia asta și nu numai? Când se vor gândi la copiii care realmente nu au ce mânca în fiecare zi? Și sunt tot mai mulți.
Anul trecut a fost unul al crizei politice, anul acesta va fi al crizei economice. Din fericire, avem stabilitate politică, din nefericire, sunt mulți incompetenți promovați în funcții și de fostele guvernări, și de actuala. Dacă noul premier Ciucă are soluții, este timpul să le arate.