Miza crizei guvernamentale este a lui Iohannis. Controlul pe Justiție!
Stelian Ion, ministrul Justiției, a pornit recent procedura pentru numirea procurorilor de rang înalt. Este vorba de funcții foarte importante de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, DNA și DIICOT.
Despre asta este vorba în actuala criză guvernamentală, despre controlul pe Justiție. Cine îl vrea? Toți posesorii de dosare penale, fie că vorbim de Klaus și Carmen Iohannis și povestea cu casele lor, fie că vorbim de fraudele cu bani europeni ale lui Dan Barna, fie de cele ale familiei Cîțu, familiei Vîlceanu și multe, multe astfel de familii.
Cred că Florin Cîțu va fi susținut și de această dată de președintele Klaus Iohannis, pentru că este aproape imposibil să-l fi dat afară pe Stelian Ion de capul lui.
Protocolul alianței de guvernare este foarte clar, Florin Cîțu nu poate revoca un ministru fără o discuție în prealabil în coaliție, nu poate pune un act normativ pe ordinea de zi fără acordul coaliției. Și totuși, a făcut-o.
Poate că miza lui Cîțu a fost să-și treacă ordonanța prin care să poată promite bani primarilor, ca să își asigure astfel victoria în PNL în fața lui Ludovic Orban. Poate că el nici nu a înțeles că miza crizei este alta și a altora.
Controlul politic pe Justiție este condamnabil, indiferent cine în exercită. Dar, până la urmă, un politician poate controla câțiva șefi de parchete, poate să-și amâne un dosar un număr de ani, dar vedem că nici Năstase, nici Băsescu, nici Dragnea, nici Ponta, nici mulți alții nu au reușit să controleze întreg sistemul.
Da, sunt multe putregaiuri în Justiție, ca peste tot, dar sistemul în sine nu poate fi controlat. Și în timp o să afle asta și Iohannis, și Barna, și Stelian Ion. Așa e jocul.
Probabil că USR PLUS va decide ieșirea de la guvernare. Ar fi de bun simț să facă asta, ar fi greu de înțeles să continue cu Cîțu premier. Cred că Florin Cîțu va mai rămâne la șefia unui guvern minoritar măcar până în primăvară. Acum, în pragul unei ierni în care facturile la utilități se vor dubla, nu vrea nimeni să preia responsabilitatea guvernării.
Din primăvară s-ar putea însă să vorbim nu doar de o schimbare de guvern, ci și de alegeri anticipate. Alegeri care ar avantaja PSD și AUR, chiar și USR, după câteva luni de opoziție. Iar PNL... nici nu cred că ar mai putea avea la ieșirea din iarnă un scor din două cifre.