„Anotimpuri la borcan”, în comuna Plopşoru
O asociaţie din judeţul Dolj a înfiinţat, printr-un proiect pe fonduri europene, şapte fabrici şi patru magazine unde vor lucra doar persoane vulnerabile din punct de vedere social. Una din fabricile înfiinţate îşi are sediul în comuna Plopşoru, din judeţul Gorj. Proiectul se numeşte ”Anotimpuri la borcan” şi îşi propune să producă conserve naturale din fructe şi legume şi promovează un stil de viaţă sănătos.
O fabrică de conserve naturale din fructe şi legume va funcţiona în scurt timp în satul Corsaru din comuna Plopşoru. Fabrica face parte dintr-un proiect pe fonduri europene implementat de Asociaţia React, din Craiova. Potrivit managerului de proiect, fabrica de la Plopşoru oferă o selecţie de reţete speciale precum: gogoşar umplut cu conopidă şi struguri, ardei gras umplut cu varză şi morcovi, compot de prune întregi sau compot de gutui. Administraţia publică locală din Plopşoru este încântată de investiţie mai ales că în cadrul fabricii vor fi angajate 12 femei de pe raza localităţii. ”Încă nu s-a deschis această fabrică, este o fabrică de conserve în satul Cursaru. Nu s-a deschis încă pentru că mai au autorizaţii de luat. Sunt în pregătire, se face curăţenie, nu au început încă să producă. Este o firmă de la Craiova, ei au făcut contract de comodat pentru sediu cu un proprietar din comună. Au angajat 10 sau 12 persoane acolo, în special femei care au probleme sociale, văduve sau divorţate cu mulţi copii. Ele sunt de la noi din comună”, a spus Constantin Nicolescu, viceprimarul din Plopşoru.
Practic, în regiunea Sud-Vest Oltenia există două astfel de fabrici înfiinţate prin proiect, la Plopşoru şi la Teslui, judeţul Dolj, dar şi un magazin în Craiova care va comercializa produsele din fabrici. Produsele 100% naturale vor fi achiziţionate de la producătorii particulari. Printre reţetele promovate de asociaţie şi care vor purta marca ”Anotimpuri la borcan” se mai numără dulceaţă de ardei iute, gem de prune cu nuci, zacuscă cu vinete coapte sau pastă de măceşe.