Târgu Jiu: Brazii ornamentali, pericol de electrocutare pentru copii
Brăduţii ornamentali din Târgu Jiu sunt marcaţi cu avertizarea „Pericol de electrocutare”. Sunt foarte mulţi copii în jur şi vrem să evităm o tragedie, spun reprezentanţii primăriei. Apare întrebarea: dacă sunt periculoşi, de ce au fost puşi? Cum se feresc copiii care nu ştiu să citească? Periculos pare să fie şi noul brad ornamental din Piaţa Prefecturii, care a costat o sută de mii de euro, iar în jurul lui a fost delimitat un perimetru de protecţie, cu bandă avertizoare alb-roşie.
Primăria Târgu Jiu a cheltuit cei mai mulţi bani, în acest an, pentru împodobirea oraşului de sărbători, dintre primăriile din Gorj. Pentru bradul din centrul oraşului, dar şi pentru alte câteva instalaţii de iluminat, autorităţile locale au cheltuit circa 500.000 de lei. Bradul are un diametru de 9 metri, măsoară în înălţime circa 22 de metri şi are un sistem de sonorizare, fiind dotat şi cu un soft special pentru declanşarea luminilor. Cu toate acestea, a fost delimitat un perimetru de protecţie inestetic în jurul său. „Acele benzi de protecţie nu vor rămâne, dar se va pune un lănţişor, va fi ceva de protecţie pentru că bradul lucrează sub tensiune. Sunt foarte mulţi copii care vor veni în jurul lui, iar pentru a evita evenimentele neplăcute trebuie să punem aceste balize în jurul bradului”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu Jiu.
Şi ceilalţi brazi ornamentali din zona centrală reprezintă un pericol de electrocutare pentru copii, pe fiecare fiind montate plăcuţe de avertizare, de genul: „Nu atingeţi instalaţiile! Pericol de electrocutare”. „Sunt atenţionări pe absolut toate instalaţiile care lucrează sub tensiune, repet, ca să evităm orice eveniment neplăcut. Atenţionările sunt conform reglementărilor legale”, a mai precizat Jilăveanu.
Economii la primăriile din judeţ
Cumulat, celelalte primării de oraşe din judeţ abia dacă au cheltuit un sfert din banii alocaţi de Primăria Târgu Jiu pentru împodobirea oraşului. După Primăria Târgu Jiu, pe locul doi se află Primăria Motru, dar comparativ suma pare nesemnificativă. „Pentru tot ce am cumpărat am cheltuit în jur de 60.000 de lei. Am cumpărat 4 brazi naturali în parcuri şi ornamente. Am mai avut instalaţii luminoase şi de anul trecut, pentru că altfel nu reuşeam să împodobim tot oraşul”, a declarat primarul Dorin Hanu.
Week-endul trecut a pornit iluminatul festiv şi la Bumbeşti Jiu. „În fiecare an alocăm o sumă cuprinsă între 20.000-30.000 de lei pentru instalaţii luminoase. Am început să ducem instalaţii şi către zona rurală, dar eşalonat, pentru că nu sunt bani să facem tot odată. Nu cumpărăm brazi artificiali, avem nişte brazi naturali în faţa primăriei pe care îi împodobim de fiecare dată”, a declarat primarul Constantin Bobaru.
Şi edilul de la Târgu Cărbuneşti a preferat să împodobească un brad natural. „Noi am cheltuit foarte puţin pentru împodobirea oraşului pentru că în fiecare an recuperăm din instalaţiile folosite anul anterior. De când sunt primar, nu investesc mai mult de 12.000 de lei pentru iluminatul festiv. Puţin câte puţin am reuşit să acoperim tot oraşului, plus localităţile limitrofe. Noi nu am cumpărat brazi artificiali, am împodobit un brad natural pentru că nimic nu este mai frumos decât ceea ce a lăsat natura”, a declarat primarul Mihai Mazilu.
La Turceni, ornamente pentru împodobirea oraşului au realizat elevii liceului. „Cam 60% din oraş a fost deja împodobit, însă continuăm acţiunea şi în aceste zile. Anul acesta nu am mai cumpărat instalaţii luminoase, le-am folosit pe cele care le-am avut, le-am mai reparat, am cumpărat doar furtun ca să-l înlocuim pe cel uzat. Mai confecţionăm ornamente cu elevii şi cu maiştrii de la liceu, nişte steluţe, nişte fulgi. Per total am cheltuit în jur de 20.000 de lei. Am mai cumpărat şi un brad natural de 10 metri, pe care l-am amplasat în centru. Am pus instalaţii luminoase şi în sate”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni.
ECONOMIE
Primăria Ţicleni nu a cheltuit nici un leu pentru împodobirea oraşului. „Noi nu am cheltuit nici măcar un leu pentru împodobirea oraşului, noi folosim instalaţiile luminoase de pe un an pe altul. Am făcut economie la buget. Avem un brad natural care este plantat în centru, pe care-l împodobim în fiecare an. Astfel, economisim şi banii ce i-am fi putut cheltui pentru brad”, a declarat Radu Constantin, primarul de la Ţicleni.