Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Angajaţii de la Mediu au protestat pentru salarii. Amenință cu greva generală!

Circa 50 de salariați ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj și cei ai Gărzii de Mediu au protestat marți, 14 martie, în fața instituției. Timp de două ore, oamenii au refuzat să muncească, nemulțumiți fiind de salariile pe care le primesc.

Nicoale Dădălău este consilier superior în cadrul APM Gorj și încasează un salariu lunar de 2000 de lei. Acesta spune că sunt colegi în alte instituții deconcentrate care prestează același tip de muncă, dar care primesc un salariu de 5000 de lei. „Inechităţile salariale dintre noi și alte instituții deconcentrate la nivel de județ m-au determinat să protestez. Adică, la noi în instituție nu s-au mai mărit salariile din 2009, pe când la celelalte instituții au fost măriri până la 100%. În privința aceasta Ministerul Mediului poată să ia măsuri. Astăzi (n.r. – marţi) este o grevă de avertisment, iar următoarea va fi greva generală”.

„Cele mai mici salarii”

Anul trecut, protestatarii au făcut o grevă la Ministerul Mediului și au primit promisiuni că inechitățile salariale nu vor mai exista. Însă totul a rămas la nivel de promisiune. „Am ajuns să facem această grevă datorită salariilor extrem de mici pe care le încasăm. Avem cele mai mici salarii dintre funcționarii publici din țară. În concret, un consilier debutant este plătit cu 1.100 lei, pe când un consilier superior, cu 20-25 de ani vechime, primește un salariu de 2.000 de lei. Din câte știm noi, în celelalte instituții primesc salarii cel puțin duble. Noi facem demersuri de peste un an către conducerea Ministerului Mediului”, a spus Cristina Merfu, angajat al APM Gorj.

34 de angajați ai APM Gorj și alți 14 ai Gărzii de Mediu Gorj au participat la greva de avertisment. Protestatarii au cerut aplicarea deciziei nr.794/2016 a Curții Constituționale potrivit căreia nivelul maxim al salariului de bază/indemnizația de încadrare trebuie să includă drepturile stabilite și recunoscute prin hotărâri judecătorești avute în vedere la stabilirea nivelului maxim de salarizare corespunzător fiecărei funcții, grad, treaptă, gradație, vechime în munca și specialitate din cadrul familiei ocupaționale.

Pe durata protestului, angajații instituțiilor de mediu nu au primit sau eliberat documente.   

Galerie foto






Vizualizări: 371

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: