Angajaţii Carierei Pinoasa, cercetaţi disciplinar
Conducerea carierei Pinoasa din cadrul CE Oltenia a demarat o anchetă internă după ce Pandurul a relatat modul în care sunt transportaţi minerii prin perimetrul unităţii miniere, mai exact cocoţaţi pe cabina tractorului. Şeful carierei spune că cei 4 salariaţi care au fost surprinşi în fotografie, dar şi şoferul tractorului sunt cercetaţi disciplinar pentru că nu au respectat normele de securitate a muncii. Mai mult, acesta spune că minerii aveau un mijloc de transport corespunzător cu care să se deplaseze, însă au preferat să meargă până la punctul de lucru atârnaţi de tractor. În paralel, şeful ITM Gorj, George Romanescu, a trimis vineri inspectorii de muncă în control la carieră.
Pandurul a publicat joia trecută fotografii cu minerii care erau transportaţi, sau mai bine zis agăţaţi, de un tractor. Problema transportului este cunoscută de mai marii din CEO, dar nu a fost rezolvată până acum. După apariţia acelor fotografii, cei cinci angajaţi sunt cercetaţi disciplinar. Directorul Mărăşescu de la Cariera Pinoasa spune că anchetează transportul minerilor cu tractorul. „Noi suntem în cercetări, se derulează ancheta. Nu au respectat normele de securitate a muncii cu toate că li s-au prelucrat. Cu atât mai mult cu cât li se prelucrase şi un accident de la Roşiuţa care a fost anul trecut, au semnat pentru aşa ceva. În contractul colectiv de muncă fapta respectivă este considerată abatere disciplinară şi se sancţionează conform normelor“, spune şeful carierei, Gheorghe Mărăşescu.
Directorul Mărăşescu a mai spus că minerii aveau la dispoziţie un mijloc de transport autorizat cu care să se deplaseze prin carieră însă au preferat să meargă cocoţaţi de tractor, sfidând normele de securitate. Să nu mai punem la socoteală că în acea zi a plouat, iar hainele minerilor erau ude aşa cum se poate vedea şi în fotografii. Astfel, explicaţia dată de şeful carierei nu este una plauzibilă. “Respectivii lucrători făceau parte din personalul atelierului mecanic de la UMC Pinoasa unde există un mijloc de transport autorizat cu o limită de kilometri de 11 km la 8 ore. Oamenii au semnat ce trebuiau să semneze, deci instructajul periodic. Faptul că nu au respectat, ce denotă?”, a mai spus Mărăşescu. Sau poate că şeful carierei ar trebui să explice cum ar trebui să procedeze minerii în situaţia în care limita de kilometri impusă este atinsă.
ITM Gorj s-a autosesizat
O anchetă în acest caz face şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Inspectorii de muncă au mers vineri în control la Cariera Pinoasa. „Am dispus astăzi o echipă de control să verifice exact ce s-a întâmplat acolo. Astăzi a plecat o echipă formată din doi inspectori să verifice exact măsurile care au fost dispuse de către Inspectoratul de Muncă urmare a controalelor anterioare şi să verificăm informaţia care a apărut în presă”, a declarat vineri şeful ITM Gorj, George Romanescu.