Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită

Ministrul ucrainean al Energiei, Guerman Galuşcenko, anunțat duminică, 13 martie, că sursa de alimentare a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită.

”Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor de la Ukrenergo (operatorul ucrainean al şantierului), inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl, confiscată de ocupanţii ruşi”, a anunțat ministrul într-un comunicat publicat de agenţia nucleară ucraineană Energoatom.

”De acum înainte, sistemele de răcire a ansamblului de combustibil vor funcţiona din nou normal şi mai mult datorită generatoarelor de rezervă”, a adăugat el.

Miercuri, Ukrenergo a anunţat că centrala, care a provocat cel mai grav dezastru nuclear civil în 1986, ”a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat însă că incidentul nu a avut ”un impact major asupra siguranţei”, în timp ce ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a avertizat că centrala are generatoare de rezervă, cu o capacitate de doar 48 de ore.

Vizualizări: 398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: