Afacerea Coleus: Bagi 20 de lei de la buget și scoți 1 leu!
Coleus este denumirea tradițională a târgului de haine vechi din Târgu Jiu. Poate deveni însă numele unui jaf din banii publici, perpetuat timp de zece ani. Doar în ultimii trei ani Primăria Târgu Jiu a cheltuit peste 260.000 de euro, ca să încaseze din bilete și taxe pe mese în jur de 13.000 de euro. Totul pentru câțiva comercianți care își mai fac veacul într-un târg cu sute de mese. Primarul Marcel Romanescu pare decis să pună punct acestei afaceri, având vineri, 8 septembrie, o primă tentativă de a informa Consiliul Local în acest sens. Deloc surprinzător, nu a fost cvorum, așa că duminică a mai făcut o încercare.
O hală imensă, cu aspect de grajd de pe vremea comuniștilor. Azi ar fi ilegal să ții animalele în condițiile în care lucrează romii din Coleus. Câteva sute de mese, ici colo câte un comerciant, ici colo câte un client. O hală pentru care Primăria Târgu Jiu plătește lunar o chirie 17.850 lei cu TVA și încasează din bilete de intrare și taxe de ocupare a meselor circa 2.500 de lei. Chiria nu este însă singura cheltuială. Primăria Târgu Jiu mai plătește aproape zece mii de lei pe lună serviciile de pază, trei salariați (doi casieri și un muncitor), dar și cheltuielile cu energia electrică, salubrizare și ridicarea deșeurilor.
Una peste alta, doar în ultimii trei ani primăria a avut cheltuieli de 1,2 milioane de lei și venituri de 52.730 lei, dar afacerea a început în 2006.
Cu 3 lei ocupă câte mese vor
A fost o vreme în care târgul de haine vechi de la Coleus era plin și de comercianți, și de clienți. Acum, cei mai mulți s-au mutat peste drum, în târgul Succes. Cei câțiva romi care mai vin cu haine la Coleus spun că nu mai au clienți, dar sunt mulțumiți că e chiria mică, 3 lei pe zi. Uită să spună că ar trebui să plătească 3 lei pentru fiecare masă ocupată, dar fiecare dintre ei se întinde pe 20-30 de mese. În total sunt 474 de mese, dar scriptic sunt ocupate doar 10-12 pe zi, uneori chiar mai puțin. Nici clienți nu prea sunt, dacă este să ne luăm după numărul de bilete tăiate la intrare, circa 125 pe săptămână.
Toate aceste date apar într-un raport al Direcției de Patrimoniu, semnat de directorul Marian Rotaru, care ar fi trebuit prezentat vineri consilierilor locali, cu propunerea ca respectivul contract să fie reziliat începând cu data de 1 noiembrie 2017.
Consilier PSD: Închirierea era o mare gaură neagră
Ședința de vineri, 8 septembrie, nu s-a ținut din lipsă de cvorum. Au lipsit consilieri de la toate partidele: Adrian Tudor, Luca Liliana, Ştefan Constantin, Nicolae Bobu, Ion Săvoiu, Maria Țambrea, Ion Butan, Mihai Gherghe, Dorin Pîrcalaboiu, Eduard Lădaru, Petrișor Roibu, Iulia Vână, Gheorghe Udrescu și Cristian Toader Pasti. Unii au motivat că au fost anunțați târziu și aveau alt program.
La ședința de duminică au fost prezenți 17 consilieri din 21. Consilierii locali au aprobat rezilierea contractului de închiriere cu CombGorj, după ce au luat la cunoștință de faptul că târgul de haine vechi nu mai are căutare. Contractul era valabil până la 1 mai anul viitor. Primăria a fost împuternicită să cumpere terenul, acesta fiind scos la licitație cu 630.000 de lei, în preț intrând și construcțiile. Consilierul PSD Cristian Toader Pasti a spus că ideea de a cumpăra terenul este extraordinară, pentru că „închirierea era o mare gaură neagră”.
UNDE AJUNG BANII
Hala în care funcționează târgul Coleus este închiriată de primărie de la CombGorj SA, o societate la care acțiunile sunt deținute în parte de Asociația Salariaților, în parte de diverse persoane fizice și juridice. Secretarul primăriei, Grigore Jianu, a spus că bunurile societății sunt în executare silită, inclusiv hala unde funcționează târgul. Denumirea inițială a societății a fost Societatea Comercială pentru Producția Nutrețurilor Combinate CombGorj.