Coleusul din Târgu Jiu va fi desființat. Care este planul autorităților
Municipalitatea din Târgu Jiu vrea să desființeze târgul de haine vechi din zona Ciocârlău. Conform autorităților, veniturile aduse de acest târg nu acoperă decât 5% din cheltuielile primăriei cu menținerea și întreținerea acestui târg de vechituri. Autoritățile nu au vreun plan de relocare, ci doar de închidere. Vor să rezilieze contractul cu firma de la care a închiriat terenul acum un deceniu. O informare în acest sens va fi în ședința de îndată a Consiliului Local Târgu Jiu convocată pentru duminică seara.
Direcția Publică de Patrimoniu Târgu Jiu a făcut primăriei Târgu Jiu o informare și o propunere de reziliere a contractului de închiriere încheiat în 2007 cu societatea Comb Gorj SA Târgu Jiu pentru terenul pe care desfășoară activitate târgul de haine vechi, cunoscut sub numele de Coleus. Cei de la Direcția de Patrimoniu au făcut o analiză din care a reieșit faptul că în ultimii trei ani municipalitatea a cheltuit cu menținerea acestui târg aproape 1.2 milioane lei, în condițiile în care veniturile atrase au fost de doar circa 53 mii. ”Autoritatea locală înregistrează venituri de 55 lei/zi și cheltuiește 1.235/zi”, se arată în respectivul document.
Din cei 1.2 milioane lei plătiți din bugetul local pentru menținerea acestui târg în ultimii trei ani, aproape jumătate au fost cheltuiți pe chirie. Cei de la Direcția de Patrimoniu spun și că este vorba oricum de un spațiu supradimensionat, de 10.356 mp. Aceștia mai arată că 25% din banii cheltuiți au mers către serviciile de pază, care sunt externalizate, iar 13% din sumă a mers către facturile la energie electrică și salubrizare. La acestea se mai adaugă și salariile celor trei angajați, doi casieri și un muncitor.
Mese multe, comercianți și vizitatori puțini
Nici nu mai sunt comercianți în acest târg. Cei de la Direcția de Patrimoniu spun că gradul de ocupare al meselor este de doar 3%. ”În urma controalelor s-a constat că majoritatea comercianților își desfășoară activitatea în târgul Succes care a devenit monopol în zonă. De asemenea, s-a constat că în timpul săptămânii vin în târgul de haine în medie 12 comercianți de haine, iar la sfârșitul săptămânii aproximativ 20 comercianți, raportat la un număr de 474 mese din dotare”, se arată în informarea Direcției de Patrimoniu.
Și numărul de vizitatori este foarte redus. Circa 125 de persoane intră săptămânal la târg, au mai explicat cei de la Direcția de Patrimoniu, care au amintit din nou de târgul Succes. În aceste condiții, propunerea acestora către municipalitate este aceea de desființare a târgului de haine vechi, rezilierea contractului de închiriere încheiat cu Comb Gorj și a celor de energie și salubritate.
Propunerea de desființare a târgului de haine vechi ar fi trebuit să fie supusă aprobării Consiliului Local Târgu Jiu, în ședința extraordinară programată pentru vineri, 8 septembrie. Ședința nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum.