Afacere de succes - ciuperci champignon crescute la Căpreni
Ciupercile îi aduc venituri frumușele unei familii din comuna Căpreni. Aflat la pensie, Nicolae Șerbănoiu se ocupă împreună cu ginerele său de creșterea ciupercilor pe care le vinde apoi, en-gross, în supermarket-urile din zona Oltenia. Se ocupă de această afacere de aproximativ trei ani, iar investiția a fost de aproximativ 2 miliarde de lei vechi.
Familia din Căpreni s-a apucat de această afacere în urmă cu trei ani, atunci când a decis că este timpul să investească în ceva care le poate aduce venituri frumușele. Au ales să facă o ciupercărie chiar în grădină și au reușit, iar acum afacerea merge ca pe roate. Inițial familia din Căpreni a construit o singură locație unde să crească ciupercile aduse din Ungaria, iar apoi s-a extins. O recoltă de ciuperci champignon este dată în două luni și implică muncă în continuu, dar și rezultatele sunt pe măsură. „Noi ne-am apucat de ciupercărie acum trei ani. Mai mult, ginerele meu a fost cu ideea împreună cu câțiva prieteni de-ai lui, iar eu am fost de acord. Am decis să amenajăm ciupercăria chiar în grădină, pentru că aveam teren suficient și ne este ușor să ne ocupăm. Am investit 2 miliarde de lei vechi în hale, care sunt izolate perfect, compartimentate, încălzite la temperatură constată și iluminate. Am plecat cu o hală și acum am făcut și pe cea de a doua. Este foarte mult de muncă. Din momentul în care aducem sacii cu ciuperci din Ungaria și până le vindem sunt 2 luni de muncă continuă”, a declarat Nicolae Șerbănoiu
Şapte tone de ciuperci la o recoltă
În acest an, familia din Căpreni nu a făcut decât o recoltă de ciuperci, dar se pot face cu eforturi mari cam 5 sau chiar 6 recolte. Până la sfârșitul anului au timp suficient, pentru că numai ce au terminat de vândut, iar ciupercile champignon de Căpreni au ajuns pe rafturile supermarket-urilor din zona Oltenia. „Eu mă ocup de creșterea lor, iar ginerele meu de contracte. Le-am vândut la Craiova, Vâlcea, Olt și în alte părți unde am avut contracte. Noi le-am vândut en-gross pentru că facem foarte multe și nu stăm să ne ducem cu ele la piață. Acum am făcut șapte tone și am dat kilogramul cu aproximativ 7 lei. Noi le punem în lădițe și le livrăm unde avem comandă sau vin ei să le ia”, a explicat Şerbănoiu.