Turiştii din „Coada Râncii”, fără apă! Urmează procese!

Bazinele care alimentează Rânca, teoretic, cu apă potabilă, sunt ori nefuncționale, ori înghețate. Unul dintre ele s-a fisurat și sub el s-a format un ghețar, apa transformându-se în țurțuri, în loc să ajungă în pensiunile din stațiune. Zona cunoscută mai ales drept „Coada Râncii” este cea mai afectată, deși și aici, ca în restul stațiunii, turiștii și-au făcut rezervări încă din toamnă pentru a putea fi siguri că de Crăciun ori de Revelion au cazarea asigurată.

Cabanele din zona amintită au rămas însă închise în această perioadă, iar lucrurile au stat la fel și în cazul hotelurilor. Soții Simona și Gabriel Roșca ar fi trebuit să aibă în această perioadă zeci de turiști cazați în hotelul lor, dar, din păcate pentru ei, sala de mese a rămas goală. „Am avut rezervări făcute pe site-urile de specialitate de pe internet și a trebuit să luăm legătura cu clienții noștri pentru a le explica situația în care ne aflăm. Evident că toți și-au anulat rezervările când le-am spus că nu avem cum să le oferim apă curentă. Am anunțat agențiile de turism din București cu care colaborăm și, de asemenea, am pierdut toate rezervările. Mesele noastre au rămas goale, iar noi, în schimb, a trebuit să cărăm apă cu bidoanele pentru a asigura activitatea minimă din hotel”, au explicat cei doi soți.
Căratul bidoanelor cu apă a devenit un sport local, unii dintre proprietarii de pensiuni dotându-şi mașinile de teren cu rezervoare de un metru cub cu care cară apă de pe unde apucă. „Nici nu vreau să mă gândesc prin ce am putut trece zilele acestea. Eram la petrecerea de Revelion, în seara de 31, când m-au sunat angajații și mi-au spus că nu mai există apă la robinet. De atunci eu am devenit sacagiu. Car apă cu mașina ca să ofer un minim de condiții pentru turiști, dar e inadmisibilă o asemenea situație”, spune și Flavian Florea. Un vecin de-al acestuia i-a avut cazați în cabană pe câțiva actori cărora a trebuit să le explice că zona e afectată de apă, deși conducta care alimentează stațiunea trece chiar pe la poarta sa. „Am avut norocul că sunt niște oameni mai veseli, care au înțeles penibilul situației. Sunt actori de la Teatrul Național din Pitești cărora a trebuit să le spunem că noi în vârf de munte nu avem apă, deși conducta trece pe la noi pe lângă cabană. Am avut norocul că scade consumul după miezul nopții și atunci stau și eu să îmi fac plinul la bidoane, că altfel ar trebui să car de pe la alții”, a explicat cabanierul.
Asociația care îi reprezintă pe concesionarii de terenuri din Rânca nu vrea să lase însă lucrurile așa cum sunt de ani de zile. Unul dintre concesionari de aici este faimosul procuror militar Dan Voinea, avocat în prezent, el spunând că va reprezenta interesele juridice ale asociației în chestiunea apei potabile. „Lipsa apei a fost un mare inconfort pentru turiștii veniți de sărbători la Rânca. La mine la cabană nu au fost probleme pentru că e amplasată într-o zonă unde ajunge apa, dar considerăm că se impune sesizarea organelor judiciare pentru a se face o anchetă în legătură cu lipsa apei în perioada sărbătorilor. Să vedem dacă a fost un act intenționat sau o neglijență. O răspundere din partea cuiva trebuie să existe”, a menționat Dan Voinea.
Stațiunea primește apă din bazinele administrate de cele două primării care gestionează zona Rânca, însă cele care aparțin de Novaci sunt nefuncționale. Ca urmare, toate speranțele pentru un strop în plus de apă se îndreaptă spre cele ale primăriei Baia de Fier. Însă și acestea, deși realizate pe fonduri europene, au crăpat, s-au fisurat, iar primarul Dumitru Turbăceanu spune că nici debitul nu este cel corespunzător unui consum ridicat cum e în perioada sărbătorilor de iarnă. „Problemele sunt generate de faptul că înghețul a venit mai devreme, iar fără un strat de zăpadă consistent știm că izvoarele își reduc debitul la jumătate. Dacă Dumnezeu dădea zăpadă mai din timp problemele nu erau atât de supărătoare cum sunt acum la cele câteva cabane afectate”, a menționat edilul.

Vizualizări: 3,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: