Ingredientul secret al gospodinelor dintr-o comună gorjeană

Femeile din Bălăneşti au găsit secretul unei mâncări gustoase şi uşor de preparat. Secretul vine tocmai din adâncuri, unde există un zăcământ de sare. De-a lungul timpului localnicii au găsit mai multe izvoare de apă sărată de care au profitat la maxim. Apa sărată au folosit-o atât pentru animale, cât şi pentru consumul propriu, utilizând-o în special la prepararea fasolei uscate.

Comuna Bălăneşti este aşezată pe un zăcământ de sare, astfel că în comună se găsesc câteva izvoare cu apă sărată. Oamenii se folosesc de această apă în gospodărie şi chiar pentru gătit. Este folosită în special pentru prepararea fasolei uscate, care în general are un timp de fierbere destul de îndelungat. Datorită fierberii în apă sărată, acest proces este redus la jumătate. „S-au făcut studii şi au dat de apă sărată. Stăm pe un depozit de sare şi din această cauză noi nu putem să livrăm apă din partea înaltă a comunei în partea joasă, ca apa să vină prin cădere. Sunt vreo patru izvoare la noi în comună cu apă sărată. Oamenii fierb în special fasolea cu această apă. Sunt două astfel de izvoare în Bălăneşti, la Glodeni şi Voiteştii din Vale. Am înţeles că nu este prea bună, ar avea prea mulţi nitraţi. Are concentraţie foarte mare şi de amoniu. Oamenii însă o folosesc, spun că prin fierbere nu sunt probleme”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul din Bălăneşti.  

Cetăţenii din Bălăneşti folosesc de când se ştiu apa sărată de la aceste izvoare. Faptul că nu ar fi tocmai bună de consumat pare să nu-i sperie pe aceştia. „Folosim apa sărată de la izvor, este o apă foarte bună pentru alimente, fierbe fasolea foarte repede. Înainte bătrânii o foloseau la vite, iarna. Luau de acolo cu carele, cu butoaiele şi o foloseau în gospodărie. Este un izvor care conţine foarte multă sare şi de aceea nu se poate bea. La mâncare, ca să o poţi folosi, trebuie să pui apă potabilă ca să nu iasă foarte sărată. Până la urmă astfel scutim şi banii care îi dăm pe sare”, a precizat Niculina Oană.  

Bazin de tratament cu apă sărată

Autorităţile locale din Bălăneşti intenţionează să înfiinţeze un cămin pentru persoane vârstnice în satul Glodeni. Acesta ar funcţiona într-o şcoală veche dezafectată, construită în anul 1912. Căminul ar putea fi dotat şi cu un bazin de tratament cu apă sărată. „Am în plan, dacă şcolile dezafectate vor fi date primăriei, să fac un cămin de bătrâni, un azil, ca o mini pensiune. Să o dau la cineva în concesiune, acel cineva să foreze, să facă un ştrand cu apă sărată la Glodeni. Deocamdată şcolile aparţin de Inspectoratul Şcolar. Ar fi bine, pentru că la noi în comună sunt foarte multe persoane vârstnice”, a mai spus primarul Ovidiu Pungan.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: