Adio copii xerox şi dosar cu şină. A fost promulgată Legea 9/2023

Cetăţenii români nu vor mai fi nevoiţi să prezinte copii xerox, copii legalizate şi dosare cu şină la instituţiile publice. Legea 9/2023 a fost promulgată şi aduce numeroase beneficii în comunicarea cu funcţionarii statului.

„A fost promulgată Legea 9 din 2023. Această lege aduce o îmbunătăţire foarte curajoasă debirocratizării. Are un impact foarte mare asupra tuturor instituţiilor şi a serviciilor publice. Sunt interzise solicitarea de documente, copij ale documentelor eliberate de alte instituţii, pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri. Atunci când ne ducem la un ghişeu nu mai suntem obligaţi să aducem hârtii de la altă instituţie. Se elimină solicitarea de a avea copii legalizate. Asta înseamnă că funcţionarul de la ghişeu poate să certifice conformitatea copiei care tot la ghişeu se va realiza. Dispar toate aceste solicitări: să mai aducem o copie, să venim cu dosarul de acasă, să ne mai ducem la xerox ca să luăm un formular”, a transmis prefectul de Gorj, Iulian Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, dispar formularele tipizate. Acestea trebuie fie disponibile online, în format editabil, astfel încât cetăţenii să le poată pregăti de acasă. Aceste formulare vor fi solicitate doar în anumite condiţii.

Instituţia prefectului va urmări instalarea acestor noi prevederi în cadrul serviciilor publice: „Sunt foarte multe modificări care vor avea un impact important în facilitarea relaţiei între cetăţean şi administraţie. La Instituţia Prefectului lucrăm la o radiogramă a serviciilor publice de pe raza judeţului, să vedem cum instituţiile abilitate să presteze aceste servicii vor aplica noua legislaţie. Au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza intern. Apoi vom face o evaluare şi le vom monitoriza periodic”, a mai spus Iulian Popescu.

Vizualizări: 3,448

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: