A venit din Baia Mare cu sute de pălării pentru gorjeni

Gorjenii au posibilitatea să achiziţioneze, în acest week-end, produse tradiţionale chiar din centrul municipiului Târgu Jiu. La Piaţa Ţărănească se pot găsi atât pălării, suveniruri, vase de ceramică, precum şi produse din carne şi dulciuri preparate în mod tradiţional. Printre meşteşugarii veniţi din Ardeal se numără şi Ioan Bucur, care spune că va profita de ocazie pentru a vizita operele lui Constantin Brâncuşi. De aici, meşterii populari vor pleca la Polovragi pentru a-şi vinde marfa la Târgul Anual de Sf. Ilie.

Meşteri populari din diferite zone ale ţării şi-au expus produsele în centrul oraşului încă de ieri dimineaţa. „În perioada 09-12 iulie 2015, gorjenii care doresc să cumpere produse tradiţionale, pot veni la Piaţa Ţărănească din centrul Municipiului Târgu Jiu. Comercianţii veniţi din toată ţara vând produse tradiţionale, fără aditivi şi alte substanţe nocive organismului, dar şi obiecte de artizanat. Este pentru a patra oară în acest an când este organizată această piaţă, asta după ce organizatorii au observat că cetăţenii sunt atraşi produsele tradiţionale”, a declarat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Meşteşugarii din Harghita au fost printre primii care şi-au expus produsele în Piaţa Ţărănească. Ia pentru copii o vând la preţul de 55 de lei, iar cele pentru adulţi cu 80 de lei fiecare. La covoare, preţul este între 40-100 de lei în funcţie de dimensiune. Meşteşugarii din Harghita au mai adus suveniruri, vase de ceramică, precum şi obiecte artizanale de grădină. Din Piaţa Ţărănească nu lipsesc nici produsele din carne şi dulciurile. Preţurile cerute de meşteşugarii din Argeş sunt următoarele: şuncă afumată cu usturoi- 28 lei/kg; piept de porc- 38 de lei/kg; şorici- 40 de lei/kg; pastramă de oaie- 30 de lei/kg; tartă cu fructe- 4 lei/100 gr.; ruladă- 4 lei/100 gr.; plăcintă cu nucă- 3 lei/100 gr; bomboane cu ciocolată- 3 lei/100 gr.; fondante- 5 lei/100 gr.

Vor să vadă operele lui Brâncuşi

Printre meşteşugarii care îşi vând produsele în Piaţa Tradiţională se află şi Ioan Bucur din Baia Mare. Acesta a adus cu el peste 200 de pălării de soare, pe care speră să le vândă la Târgu Jiu şi la Polovragi. „Noi suntem vechii ceaprazari, cei care facem pălării din moşi strămoşi. Le confecţionăm din iarbă de mare, etamină, pânză, bumbac, sunt pălării uşoare de vară, pentru protecţie. Avem vreo 200 de pălării, iar de aici mergem la Târgul de la Polovragi. Nu mai mergem acasă pentru că sunt cheltuieli mari până în vârful Ardealului, rămânem în Gorj până după Târgul de Sf. Ilie. O pălărie costă între 20 şi 45 de lei. Pe săptămână confecţionăm în jur de 200 de pălării, iar după ce le vindem ne apucăm să facem altele. Ne ajută şi copiii, lucrăm în familie pentru că nu câştigăm aşa de bine încât să ne permitem să angajăm un vânzător”, a declarat Ioan Bucur. Venit pentru prima dată la Târgu Jiu spune că nu va pleca de aici până ce nu va vedea îndeaproape Coloana Infinitului şi Poarta Sărutului. „Este pentru prima dată când venim la Târgu Jiu şi vrem să profităm de ocazie pentru a vedea operele lui Constantin Brâncuşi, le-am văzut doar la televizor, iar acum vrem să le vedem îndeaproape”, a precizat Ioan Bucur.     

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: