10! 10! 10! La examenul de Bacalaureat
Interviu cu Georgiana Amelia Dumbravă, eleva cu media zece la Bacalaureat
- Bună Georgiana! Te felicit pentru rezultatul obţinut la examenul de bacalaureat şi îţi doresc să continui pe acest drum al performanţei. Consider că povestea ta merită promovată şi apreciată. Te-aş ruga în acest sens, să-mi povesteşti câteva lucruri despre tine şi despre rezultatele tale.
- Bună ziua, mulţumesc pentru aprecieri şi urări! Am absolvit anul acesta Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, am nouăsprezece ani, iar rezultatele examenului de bacalaureat au fost un adevărat cadou pentru ziua mea şi o bucurie imensă pentru familie, pentru prieteni şi pentru cei dragi.
- Cum te-ai pregătit pentru examenul de Bacalaureat? Care a fost disciplina pentru care te-ai pregătit cel mai mult?
- Nu consider că am făcut ceva special pentru a promova “examenul maturităţii”. Eu m-am pregătit acasă, individual, la materiile la care am susţinut examenul de Bacalaureat. În opinia mea eforturile nu au fost colosale; cel mai important este să studiem treptat, să fim consecvenţi şi să ne stabilim un program pe care să îl respectăm. Eu aşa am reuşit, cu paşi mici. Chimia organică a fost materia pe care mă simţeam cel mai stăpâna, participând în trecut la o ediţie a Olimpiadei Naţionale, fiind totodată şi o pasiune.
- Te aşteptai să obţii 10 pe linie la acest examen? Care a fost reacţia ta atunci când ai aflat că ai obţinut acest rezultat?
- A fost o reală surpriză şi pot să spun cu mâna pe inimă că mi s-a oprit respiraţia. Nu mă aşteptam, nu mi-a trecut nicio secundă prin minte că lucrările mele vor fi apreciate la acest nivel. Emoţia a fost enormă pentru că nu mi-am propus să obţin anumite note, pur şi simplu am studiat şi am încercat să dau tot ce pot mai bun.
- Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală şi profesională?
- În primul rând părinţii cărora le mulţumesc că au fost mereu atenţi să mă susţină şi să îmi asigure o educaţie aleasă. De asemenea am avut norocul să fiu eleva unor profesori excepţionali, fructificând fiecare informaţie primită, iar doamna dirigintă ne-a călăuzit paşii într-un mod frumos în aceşti patru ani de liceu. Consider că fiecare persoană pe care am cunoscut-o a contribuit într-un fel sau altul la dezvoltarea mea fie moral, susţinându-mă, fie material, oferindu-mi informaţii pentru studiu.
- Dincolo de notele obţinute, care sunt pasiunile tale? Ce îţi place să faci în timpul liber?
- Recunosc că studiez destul de mult, iar pasiunile se limitează la citit şi călătorit. Ador lectura şi cred că acesta a fost unul din atuurile mele la proba de limba şi literatura română, acolo unde mă aşteptam cel mai puţin să ating această performanţă, iar excursiile reprezintă o pasiune de familie. Cheila, căţeluşa mea este o altă slăbiciune. Recunosc că întrerup cu drag programul de învăţat pentru câteva minute de joacă.
- Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
- Cuvântul “optimism” cred că mă caracterizează cel mai bine. Am reuşit să mă ridic de fiecare dată când am fost dezamăgită şi să las în urma greşelile din trecut, focusându-mă pe viitor.
- Care este modelul tău în viaţă? Care sunt principiile pe care le urmezi în viaţă?
- Sincer, nu am un model în viaţă. Deoarece consider că nu există un om perfect, spicuiesc atributele ce le apreciez de la fiecare persoană pe care o cunosc. Îmi ghidez acţiunile după cum mă proiectez eu pe mine însumi în viitor. Cel mai important principiu cred că este acesta: “Munceşte azi pentru ceea ce vrei să devii mâine!”, iar alt proverb care îmi place mie foarte mult: “E mai uşor să vezi parul din ochiul altuia, decât bârna din ochiul tău.” Aceasta pentru că nu îmi plac persoanele care judecă după aparenţe.
- Unde îţi doreşti să ajungi peste 3-5 ani? Ce facultate ţi-ai dori să urmezi? Ce îţi doreşti să realizezi în plan profesional? Care este visul tău?
- Mi-aş dori să studiez medicina. Pe plan profesional am planuri măreţe, care sper că la un moment dat vor deveni realitate. Aş vrea să fiu cercetător în neurologie. Acesta este domeniul care mă atrage cel mai mult în momentul de faţă, pe viitor însă voi vedea cum decurg lucrurile.
- Ce-ţi place şi ce ai schimba la România?
- Îmi place să suntem un popor de oameni optimişti, frumoşi, inteligenţi, muncitori care încă mai păstrăm tradiţiile faţă de alte naţiuni. Iubesc locurile noaste; suntem înzestraţi cu un peisaj minunat pe care din păcate nu îl protejăm. Pe lângă acest aspect, modul de a judeca alte persoane ar fi un lucru pe care l-aş schimba la atitudinea romanilor.
- Ce mesaj le transmiţi tinerilor care oscilează între România şi străinătate?
- Să se gândească bine ceea ce vor alege, cum s-ar spune în limbajul adolescentin “head vs heart”. Indiferent cât de bine ne-ar fi în afară, sufletul se simte cel mai bine pe meleagurile copilăriei. Spun asta pentru că am călătorit mult în străinătate şi am observat cum decurg lucrurile şi acolo. În acest moment am câteva rezerve.
- Îţi mulţumesc pentru timpul acordat acestui interviu. Te felicit încă o dată pentru tot ce faci şi sunt convins că vei continua pe acest drum al performanţei. Înainte de a finaliza acest interviu, te voi ruga să vorbeşti despre un subiect pe care l-am omis în acest interviu, dar care este important pentru tine.
- Vă mulţumesc pentru atenţia acordată, şi pe această cale doresc a le ura tuturor succes pe plan profesional şi împlinire sufletească!
Realizat de Adrian-Vladimir Costea