Urmaş de-al lui Brâncuşi, cu suflet de artist
Sculptorul gorjean Constantin Brâncuși a influențat, prin arta sa, persoane care și-au dus mai departe visul de a crea. Printre aceștia este și Gavril Siriteanu, o rudă îndepărtată a artistului. Gavril Siriteanu locuiește la Târgu Mureș și sculptează păpuși, cu care pune piese în scenă. Acesta este nepot de-al treilea al marelui sculptor.
Unul dintre ultimii urmași ai lui Brâncuși are suflet de artist, fiind sculptor și scenograf. Gavril Siriteanu, nepotul lui Constantin Brâncuși, susține spectacole la teatrul din Târgu Mureș, cu păpușile pe care le creează. Și Brâncuși a început sculptând în lemn. În atelierul de la subsolul Teatrului Studio din Târgu Mureş, Gavril Siriteanu transformă bucăţi de lemn de tei şi brad în păpuşi.
A făcut școala la Craiova
El este strănepotul lui Aurel Brâncuşi, fratele marelui Constantin Brâncuşi, iar rădăcinile l-au inspirat să urmeze această cale. „Mama până să se căsătorească încă purta numele de Brâncuşi. Este fata unei familii din patru băieţi şi o singură fată, bunicul meu fiind un nepot pentru Brâncuşi dinspre un frate”, le-a povestit Gavril Siriteanu reporterilor de la Digi 24. Gavril Siriteanu a urmat liceul de artă din Craiova, acolo unde s-a şi născut, iar în 1986 a dat pentru prima dată admitere la Universitatea din Iaşi. Tot la Craiova și-a descoperit menirea și Constantin Brâncuși. „Nu aveai prea mult de ales, rămăseseră trei puncte mari şi late, Clujul, Iaşiul şi Bucureştiul. În raport de anul în care terminai, puteai prinde la clasa ori la Bucureşti, ori la Iaşi, unde aveai tot timpul alternanţa. Când era pictură la Bucureşti, era sculptură la Iaşi”, afirmă Gavril Siriteanu.
Destinul l-a împins spre sculptură, spune el. „Am plecat hotărât să încep pictură şi dintr-un mic accident mi-am uitat trusa cu culori în tren şi am ajuns la facultate ca bobocul şi am realizat că nu am toate bagajele. Pare o întâmplare stupidă, dar pentru că tot timpul eram nehotărât ba ceramică, ba pictură, ba sculptură se pare că în ultimul moment a fost o alegere definitorie de a pleca pe sculptură”, spune Gavril Siriteanu. La școală, profesorii nu puteau uita că este nepot al lui Brâncuși și-l comparau mereu cu acesta. Dar și-a descoperit vocația: păpuşile de lemn. „În vara anului trei de studiu am avut ocazia să întru în contact cu studenţii de la teatrul de animaţie pentru că se făcuse secţie de animaţie şi la Iaşi. Ei tot timpul trebuiau să îşi pregătească la ateliere câte o păpuşă şi una dintre colege a insistat să o ajut să facă o păpuşă”, adaugă Gavril Siriteanu. Spre finalul facultăţii a găsit apoi un post liber de tehnician de construcţie păpuşi-marionete la Iaşi. A rămas acolo 15 ani. Sculptura a rămas pe locul doi din acel moment. Acum este conferenţiar universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş. După ce ani de zile a oscilat între pictură şi sculptură, acum, la 49 de ani, este dedicat scenografiei.