A murit gorjeanul care a fost primul ambasador al României în Qatar și Regatul Arabiei Saudite

Doliu în comuna Baia de Fier. A murit Aurel Turbăceanu. A fost primul ambasador al României în Qatar și Regatul Arabiei Saudite 

Gorjeanul, diplomat de carieră, a făcut cinste județului dar și țării în relațiile bilaterale cu Țările Arabe. 

"Excelenţa sa, ambasadorul Aurel Turbăceanu a fost membru fondator al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră, Al Asociaţiei Române de Politică Externă şi al Fundaţiei Europa-Titulescu, al Societăţii de Prietenie România-Africa şi al Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, cetăţean de onoare al comunei Baia de Fier.

Absolvent al Facultăţii de Litere şi Filozofie, Universitatea Baghdad, Irak şi al Institutului de Limbi Străine Clasice şi Orientale, Universitatea din Bucureşti, excelența sa a fost primul ambasador al României în emiratul Qatar şi în Regatul Arabiei Saudite", anunță autoritățile din Baia de Fier. 

Gorjeanul a publicat și cărți despre cultura arabă, fiind decorat de președintele Republicii Arabe Egipt. 

" Ambasadorul Aurel Turbăceanu, originar din comuna Baia de Fier a publicat o serie de lucrări despre lumea arabă, printre care: „Întâlnire cu trecutul – din amintirile unui ambasador în Golful Arab”, studii în volumele Pagini din Diplomaţia României (vol. I şi II). 

Ambasadorul Aurel Turbăceanu a fost diplomat de carieră, un om-exemplu prin cariera sa, pregătirea sa, felul său de a fi. A avut şansa să cunoască multe personalităţi din lumea arabă, şi nu numai, el activând în diplomaţie până în anul 1997.

Aurel Turbăceanu a fost diplomat de carieră în Ministerul Afacerilor Externe şi la ambasade ale României în ţări arabe; însărcinat cu afaceri ale României la Tripoli, în Libia; ministru-consilier la ambasada ţării noastre la Rabat, cu atribuţii privind raporturile României cu uniunea Maghrebului Arab; director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din M.A.E.; primul ambasador al României în statul Qatar, cu reşedinţa la Doha şi tot primul ambasador al României în Regatul Arabiei Saudite, cu reşedinţa la Riadh. Excelenţa Sa, ambasadorul Aurel Turbăceanu, a fost decorat de Gamal Abdel Nasser, preşedintele Republicii Arabe Egipt, de regele Hussein Ibn Talal, suveranul Regatului Haşemit al Iordaniei şi de Emirul Hamad Bin Khalifa Al-Thani, şeful statului Qatar pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor bilaterale".

Vizualizări: 2,146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: