A început sezonul verzei în Băleşti. Cu cât se vinde!

Localnicii din Băleşti au început să taie varza. Recolta e mai bogată decât se aşteptau mai ales ţinând cont de seceta din ultimele luni. Oamenii care se mai ocupă de aceste culturi au reuşit să le ude din izvoarele încă nesecate şi acum se bucură de roadele muncii lor. Vând varza cu 3-4 lei bucata direct din plantaţie ori de la poartă.

Dacă pe vremuri, toată comuna cultiva varză de toamnă, acum sunt puţini producători care se mai ocupă de legume în general. Lipsa sistemelor de irigaţii i-au făcut pe mulţi să renunţe pentru că munceau degeaba.

Ion Holt are 74 de ani. E printre puţinii oameni din localitate care încă se ocupă de varză. A plantat zece mii de răsaduri şi speră să adune de pe câmp măcar şase mii de verze. „S-a făcut foarte multă. E mai bună recolta decât anul trecut. Eu am pus zece mii de fire şi cred că voi culege peste 6-7000. Ceea ce este foarte bine. E varza noastră adevărată, răsad din strămoşi. E foarte bună pentru murat pentru că are frunzele subţiri, nu are nervuri aşa mari şi imediat se murează frunzele”, a spus Ion Holt, unul dintre puţinii producători din Băleşti.

Gheorghe Mălăianu are şi el varză. Cea mai mare supărare e că nu are unde s-o vândă. „Nu mai avem unde să o dăm. Nu e piaţă de desfacere, vindem aşa clienţilor care ne-au învăţat şi ştiu că iau varză bună de la noi. De irigat, avem o baltă, un izvor în apropiere. Nu mai sunt sistemele de irigaţii de pe vremuri. S-a furat tot. Acum udăm cum putem, că dacă nu uzi, pui degeaba varza, că nu se face”, a spus bărbatul.

 Autorităţile spun că nu ar avea fonduri să investească în sisteme de irigaţii mai ales că nu mai sunt mulţi localnici care să se ocupe cu agricultura. „Autorităţile spun că o investiţie în sisteme de irigaţii ar fi prea costisitoare. Sunt foraje de mare adâncime. Nu ne permitem o astfel de investiţie. E nevoie de foarte mulţi bani. Nu cunosc nici liniile de finanţare de la Ministerul Agriculturii. Primăria nu are cum să facă o investiţie de acest gen, dar dacă se constituie o asociaţie a producătorilor se pot lua fonduri europene”, a spus primarul din Băleşti, Mădălin Ungureanu.

Producătorii vând varza în pieţele din Târgu Jiu ori direct de la poartă. Costă în jur de 3-4 lei bucata. Îşi pun speranţele şi în Festivalul Verzei, care va avea loc la sfârşitul aceste luni. Se aşteaptă să vină lume să cumpere varză pentru iarnă direct de la festival.

Galerie foto


Vizualizări: 8,844

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: