Spitalul Judeţean, fără soluţii în criza de la Cardiologie. Pacienţii, ai nimănui!
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu încă nu a reuşit să găsească o soluţie în criza de la Cardiologie. Medicii refuză să mai facă gărzi. Invocă suprasolicitarea şi banii puţini. În tot acest timp, cine are de pierdut? Pacienţii care ajung în camera de gardă şi stau acolo cu orele în speranţa că îi va vedea şi un cardiolog.
Bolnavii riscă să devină victime colaterale în acest război. Medicii cardiologi refuză să mai facă gărzi, iar conducerea spitalului e neputincioasă. Pe site-ul unităţii medicale, dacă vrei să verifici gărzile, descoperi că în dreptul Cardiologiei, spaţiul este liber. Niciun medic nu mai vrea să facă gărzi.
Oficial, spitalul nu a mai comunicat nimic pe acest subiect de săptămâna trecută, când managerul Dumitru Vienescu s-a mai întâlnit încă o dată cu doctorii, dar discuţiile n-au avut vreun efect şi niciunul nu pare să se fi răzgândit.
Până când se va găsi o soluţie, nu ne rămâne de făcut decât să ne rugăm să nu ajungem la Urgenţe.
Iar această situaţie riscă să devină un precedent periculos pentru că şi alţi medici au început să se plângă că aceeaşi problemă e şi în alte secţii şi, în curând, ne-am putea trezi că şi alţi doctori vor renunţa la gărzile prea obositoare.
Medicul cardiolog Alin Feraru a fost unul dintre cei mai vocali, în ultimele zile. A atras atenţia că principala problemă e volumul mare de muncă. El a vorbit şi despre salariul pe care îl primeşte.
“Nu mi-am dat demisia, dar va urma dacă nu apare nicio schimbare spre bine. Aici este o problemă (legată de salariile medicilor), a apărut în populaţie, tocmai venind de la presă cum medicii au salarii colosale, peste 200 de milioane şi aşa mai departe. Văd comentariile oamenilor obişnuiţi că nu merităm, că avem sute de milioane, să ştiţi că nu este aşa, salariile sunt publice, toată lumea poate să vadă. Eu am 7000 de lei, un şef de tură la Dedeman are 6000 de lei. Eu am 7.000 de lei salariu net, în mână, iar gărzile sunt plătite ca în 2016, salariul din 2016.
Nu este problema, că noi nu facem gărzi pentru acei bani, noi facem gărzi ca să ne completăm fişa postului şi aşa mai departe dar sunt oameni care nu ar putea să vină la Târgu Jiu să facă gărzi din exterior, pentru că numai 200 de lei costă doar drumul, plus ce mănâncă, ei ies în pierdere. Iau 400 de lei pentru o gardă şi cheltuie 500 de lei ca să efectueze acea gardă, deci nici nu-i atragem pe alţi rezidenţi în ultimul an care ar putea să facă gărzi, prin prisma salarizării, că nu este normală. Deci cardiologii nu sunt în aceeaşi oală cu medicii care au spor foarte mare, precum urgentişti, ATI-şti, medici de boli infecţioase şi aşa mai departe. Noi avem ca cei de pe recuperare sau geriatrie, 15%. Dar vă spun că nu remuneraţia este problema, ci volumul foarte mare de muncă, ne face să clacăm, nu mai putem”, a declarat medicul.