Viața lângă o carieră de cărbune care trebuie închisă în trei ani

Cariera Alunu, din Vâlcea, urmează să fie închisă și ecologizată până la finalul anului 2027. Cariera însă se extinde și distruge în jur drumuri, fântâni, case și vieți, notează cei de la Banckwatch care au prezentat cum trăiesc familiile care locuiesc în apropierea carierei de cărbune.

Cariera de lignit Alunu, intitulată oficial „Perimetrul minier Olteț”, alături de cariera vecină Berbești, au fost cedate de către Complexul Energetic Oltenia către CET Govora în 2014. De atunci, noul proprietar al carierei a gestionat haotic acest perimetru. 

În 2017 a avut loc o alunecare masivă de teren. Ulterior, în 2019, a avut loc poate cel mai cunoscut eveniment din zonă, atunci când un excavator de peste două mii de tone s-a prăbușit, strivit sub propria greutate, fiind una dintre cele mai mari avarii din industria minieră post-decembristă. Anul trecut, tot în Alunu, au avut loc percheziții într-un dosar de corupţie, delapidare, fals şi infracţiuni cu cărbune, mai scriu cei de la Banckwatch.

ONG-ului de mediu i s-au plâns și câțiva localnici din zonă. Ei spun că terenurile și gospodăriile le sunt distruse. Un localnic a mărturisit că are întreaga gospodărie pe un deal și trăiește alături de familie cu teama că-și pierde locuința într-o alunecare de teren sau în urma vibrațiilor puternice și a zguduiturilor excavatoarelor care sapă în rocă zi de zi. Apa din fântâni nu mai e bună de băut și oamenii merg și câțiva kilometri ca să-și cumpere apă potabilă.

Cei de la Banckwatch au mai transmis că au sesizat Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, precum și Direcția de Sănătate Publică să facă verificări în zonă, să se asigure că viața oamenilor nu este pusă în pericol.

Sursă foto: Banckwatch 

Galerie foto


Vizualizări: 2,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: