Hotelier din Rânca: Depindem de Transalpina ca egiptenii de Nil
Bucurie atât în rândul hotelierilor din Rânca, dar şi printre turişti după ce drumarii au anunţat că Transalpina nu se mai închide după lege, ci în funcţie de vreme. Şoseaua dintre nori va mai rămâne deschisă cât va mai permite vremea.
Chiar şi la munte, vremea e încă bună aşa că turiştii încă se pot bucura de o călătorie pe cel mai înalt drum din România. Transalpina se va închide abia la prima ninsoare serioasă. Şi cum zăpada pare departe chiar şi la cota 2.000, iubitorii muntelui încă se pot bucura de acest tronson.
Cabanierii salută iniţiativa drumarilor. „Aşa trebuia făcut de la început nu să ne rugăm noi de autorităţi să o mai lase deschisă cât ţine vremea cu turiştii. A nins de 10-15 centimetri, am înţeles, dar pentru o fulguială n-ar trebui să fie închisă. Ne bucurăm că ţin totuşi cont de noi autorităţile. Cred că dacă ţineau cont de la început, ne chemau la toate consfătuirile dânşilor, că aveam şi noi reprezentanţii noştri. E de salutat că au avut un gând mai bun pentru Transalpina şi în cel de-al douăsprezecelea ceas”, a declarat Constantin Pănescu, liderul Asociaţiei Concesionarilor din Rânca.
Transalpina e cel mai vizitat obiectiv turistic din Gorj. Până când se instalează iarna, puţini turişti mai poposesc la Rânca dacă s-ar restricţiona circulaţia între Rânca şi Obârşia Lotrului, de altfel, cea mai spectaculoasă porţiune din Transalpina.
„Sunt peste 600 de locaţii, majoritatea sunt autorizate de Ministerul Turismului, mai sunt şi câteva vile private de vacanţă. Depindem de Transalpina ca egiptenii de Nil. Dacă Transalpina e închisă, deja s-au închis peste 50% dintre posibilităţile de a mai avea turişti, de a mai avea încasări. Dacă nu faci încasări, nu mai poţi plăti angajaţi şi cărţi de muncă”, a mai spus Constantin Pănescu.
În alţi ani, în această perioadă, deja, era zăpadă la cota 2.000.