A început lupta împotriva ciorilor. ”Sunt multe și fac mizerie”

Autorităţile din Târgu Jiu au început războiul cu... ciorile. Cetăţenii au ajuns la limita răbdării din cauza numărului mult prea mare de păsări, mai ales în parcuri. Municipalitatea a cumpărat un sistem care scoate un sunet deranjant pentru oameni, însă consideră că este benefic pentru alungarea ciorilor care sunt de ordinul miilor. 

Autorităţile din Târgu Jiu cred că un astfel de sistem este soluţia pentru a scăpa de păsări. Parcul Central din oraş, acolo unde se află şi operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi, este cel mai împânzit de ciori, iar asta se vede şi din mizeria produsă de acestea.

”Am încercat, ca primă soluţie, retezarea vârfurilor copacilor din Parcul Central. Este adevărat, copacii se dezvoltă în continuare. Ciorile sunt păsări extrem de inteligente şi mereu găsesc soluţii, indiferent de variantele pe care noi le-am propus”, a spus primarul Marcel Romanescu.

Angajaţii societăţii care se ocupă de curăţenie sunt cei care duc “lupta” cu ciorile zi de zi. ”Asta facem zilnic, de două sau trei ori pe zi.  Pleacă ziua şi vin noaptea. Noaptea fac ravagii”, a spus o salariată.

Directorul Societății Edilitara Public SA, Adrian Dăianu, spune că sistemul nu a fost scump. Mizeria pe care o produc păsările aduce costuri ridicate societății.

”Sistemul a costat aproximativ 1.260 de lei. Este un aparat conceput special pentru a elimina aceste păsări de pradă. Aparatul emite sunete ale păsărilor de pradă şi zgomote de puşcă. Sunt costuri mari cu curățenia. În fiecare zi facem curat de 2 ori cu o echipă de 4-5 oameni.  Se consumă aproximativ 3 tone de apă zilnic”, spune Dăianu.

Cetăţenii care tranzitează parcul periodic spun că nu mai rezistă cu atât de multe ciori. ”Stau oamenii pe bancă şi se găinăţează ciorile pe ei, pe haine. Sunt multe. La mine la Romaneşti e mai rău. Fac mizerie(...) Sunt ciori. Este adevărat. Sunt multe şi cu acest zgomot sperăm să nu mai fie. Am văzut că se retrag pe cablurile de curent(...) E mizerie de la ciori. Văd că este, da. Sunt multe. Destul de multe”, au spus câțiva târgujieni.

Dispozitivul funcţionează doar pe timpul zilei şi porneşte la un interval de 15 minute. Ciorile sunt păsări protejate de lege şi nu pot fi eliminate prin împuşcare.

Galerie foto



Vizualizări: 1,890

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: