Apneea sau diabetul te pot lăsa fără permis conform noului cod rutier

Noul cod rutier a fost adoptat la finele lunii ianuarie 2022, iar acolo sunt stipulate mai multe boli care pot lăsa șoferii fără permis. Legislația a devenit mult mai strictă în acest caz, adăugându-se și alte boli, față de cele existente până acum.

Pe lângă cunoștințele teoretice și practice, cei care conduc o mașină pe drumurile publice, trebuie să aibă fie apți și din punct de vedere medical. Există câteva boli din cauza cărora nu se poate obține permisul auto sau reînnoirea acestuia.

Medicii specialiști continuă să fie elementul cheie în astfel de situații. Legislația spune clar că șoferii sunt obligați să meargă periodic la control, pentru a se asigura că starea lor de sănătate este bună și compatibilă cu şofatul. În cazul în care medicul specialist constată o afecțiune care poate pune în pericol viața acestuia, dar și restului participanților la trafic, este obligat să nu dea aviz pozitiv.

Concret, se interzice șoferilor care suferă de epilepsie, probleme renale grave, diabet, afecțiuni cardio vasculare (boli vasculare periferice, cardiopatii, insuficienţă cardiacă), apnee sau dependența de alcool, de droguri sau medicamente, să conducă fără avizul unui specialist, informează ştiridinlume.ro. 

De exemplu, potrivit legii, un șofer depsitat cu epilepsie are dreptul de a conduce numai sub supraveghere, până când trec cel puţin cinci ani fără nicio criză. În caz contrar, șoferul este obligat să predea carnetul, în termen de 3 zile. Sforăitul, sau apneeea, conform legii, este și el un motiv legal întemeiat ca un șofer să fie declarat inapt.

În cazul în care se constată că un șofer suferă de apnee, medicul este obligat prin lege să pună acest diagnostic. În funcție de evoluția și gravitatea afecțiunii, avizul poate fi unul pozitiv sau negativ. Codul Rutier 2022 specifică foarte clar faptul că, după ce este constatată afecțiunea și se pune diagnosticul, medicul specialist este obligat ca, în termen de 24 de ore, să anunțe organele de poliție, informarea fiind trimisă și către medicul de familie al pacientului, mai scrie sursa citată.

În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar șoferul este obligat să îl predea în maximum trei zile. Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit numai dacă șoferul se vindecă și poate dovedi clar acest lucru.

Vizualizări: 1,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: