A furat o carte, dar a scăpat. Procurorul spune că o cercetare ar fi un efort prea mare

Dacă furi o carte ai șanse să scapi nepedeapsit. O femeie a furat o carte dintr-o librărie din Târgu Jiu, iar proprietarii au făcut reclamație la poliție. Momentul în care femeia a pus sub bluză o carte a fost surprins pe camera de supraveghere. Dat fiind că furtul era al unei cărți, iar costurile de cercetare ar fi fost prea mari s-a decis renunțarea la această cauză. 


În decizia de neîncepere a urmăririi, procurorul explică faptul că un astfel de proces nu are rost având în vedere ”conținutul faptei” și consecințele pe care le-ar putea produce. De fapt, fără urmări negative, crede procurorul.  

Potrivit art. 318 alin. 1 și 2 Cod Procedură Penală, în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani procurorul poate renunța la urmărirea penală când, în raport cu conținutul faptei și împrejurările concrete de săvârșire, cu modul și mijloacele de săvârșire, cu scopul urmărit, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal, prin raportare la gravitatea faptei și la timpul scurs la săvârșirea acesteia, atitudinea procesuală a persoanei vătămate, existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurare a procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”.

Mai mult, în acest caz nu pare să fi fost atacate valori fundamentale.  


”Această concluzie rezultă și din conținutul și împrejurările concrete de săvârșire a faptei, care nu a avut o amploare deosebită, ținând cont și de modul și mijloacele de săvârșire a faptei, de scopul urmărit. Aceste criterii trebuie completate cu altele de oportunitate, care să răspunde la întrebarea dacă tragerea la răspundere a persoanei care a săvârșit infracțiunea este necesară pentru garantarea valorilor fundamentale consacrate de Constituția României, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor consacrate prin același alt act normativ. Toate aceste elemente duc la concluzia cu o soluție de netrimitere în judecată realizare mai realizează mai eficient scopul preventiv-educativ al legii penale”.


Astfel, și proprietarul librăriei a acceptat decizia de renunțare la urmărire penală. 

Vizualizări: 2,120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: