Numeroși judecători gorjeni s-au pensionat. Cum se poate reduce deficitul

Deficitul de judecători de la nivelul instanțelor de judecată din Gorj s-a accentuat în ultima perioadă prin pensionarea mai multor magistrați, care s-au grăbit să se retragă din activitate în perspectiva modificării legii pensiilor, care va duce la o scădere a veniturilor acestei categorii, dar și la creșterea vârstei la care pot să se pensioneze. La Judecătoria Târgu Jiu sunt 12 judecători dintr-o schemă completă de 39.

Ioana Mălăescu, vicepreședintele Tribunalului Gorj, spune că pentru ca deficitul de judecători să se reducă, este nevoie, în primul rând, ca să se stopeze plecarea magistraților:  „Ar fi util să se stopeze plecarea celor care sunt în sistem. Avem colegi care s-au pensionat și și-au anunțat intenția de a se pensiona în ultimele luni numai din cauza modificărilor preconizate în cadrul legislativ și cred că este păcat să-i pierdem pe cei care au atâta experiență deja. Erau persoane care nu doreau să se pensioneze, deși aveau 25 de ani exclusiv în  magistratură, dar perspectica creșterii vârsteni de pensionare i-a determinat să se pensioneze. Cred că mai întâi trebuie să se cristalizeze și să fie previzibil acest cadru legislativ referitor la pensioarea noastră aflat în atenția opiniei publice de ani de zile.

Apoi, să se umple locul rămas este mai greu, pentru că examenele de admitere în magistrtaturpă durează mult și au fost ani în care nu s-au organizat deloc. Procedura desfășurării acelor concursuri se derulează pe parcursul mai multor luni și este perioada inițială de formare care durează câțiva ani“.

Vizualizări: 2,435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: