A câștigat bani de la CE Oltenia după ce s-a pensionat

Un fost angajat al Complexului Energetic Oltenia, în prezent pensionar, a reușit să obțină în instanță drepturile neachitate pentru orele suplimentare muncite peste program.

Suma trece cu ușurință de 25.000 de lei, urmând a fi indexată cu rata inflației. Decizia instanței este definitivă.

Bărbatul a lucrat pe postul de conducător auto, la termocentrala din Rovinari, și s-a pensionat în urmă cu un an.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că, în ultimii trei ani, a desfăşurat activitate „peste programul normal de lucru de 8 ore/zi și în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale”.
Și cum munca suplimentară nu a fost compensată cu ore libere plătite și nici nu i s-a achitat sporul de 75%, fostul angajat a luat calea justiției, aducând în instanță foile de parcurs generate de GPS.

În schimb, juriștii companiei au susținut că fostul angajat a beneficiat de sporul care se acordă salariaților care prestează muncă, sistematic, peste programul normal de lucru, în procent de 10% din leafă.

„Reclamantul a beneficiat de spor sistematic conform actelor adiţionale, tocmai ca urmare a specificului activităţii, conducătorii auto fiind la dispoziţia persoanelor cu funcţii de conducere care prestează muncă peste programul normal de lucru”, s-a apărat compania.

Instanța a dispus o expertiză contabilă în cauză, care a stabilit că „reclamantul nu a beneficiat în totalitate de timp liber compensatoriu în termenul de 60 de zile prevăzut de lege, aproximativ în fiecare lună acesta lucrând mai multe ore decât prevedea programul normal de muncă”.

Tribunalul Gorj a admis în parte cererea pensionarului CEO, dar compania a atacat sentința pronunțată astă-toamnă.

Luni, 28 februarie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv în acest caz, suma plătită fostului salariat fiind mult mai mică: „Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma netă totală de 26.573 RON, din care suma netă de 26.346 RON reprezintă drepturi pentru ore suplimentare, iar suma netă de 227 RON reprezintă drepturi pentru ore-sâmbăta şi duminica, suma ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Menţine în rest sentinţa apelată. Ia act că apelanta nu solicită cheltuieli de judecată. Definitivă”.

Vizualizări: 4,708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: