Ziua în care Poliţia locală amendează comportamentul pe facebook
Primii gorjeni din cei şapte chemaţi la Poliţia Locală Târgu Jiu pentru a fi amendaţi ca urmare a comentariilor negative de pe facebook se vor prezenta marţi, 21 februarie 2017, la sediul instituţiei. „Aplicarea amenzii contravenţionale” pentru încălcarea Legii 61/1991, pentru „proferarea de expresii jignitoare menite să lezeze demnitatea şi onoarea Poliţiei Locale, prin intermediul unei reţele de socializare”, scrie în invitaţiile trimise către gorjeni. Comentariile au fost făcute pe facebook, la un video cu o maşină a poliţiei locale depăşind în viteză pe linie continuă. Preşedintele Freedom House, Cristina Guseth, a semnat alături de mai mulţi jurnalişti şi lideri de opinie o scrisoare deschisă către aleşii locali din Târgu Jiu, în care sunt prezentate argumente că astfel de amenzi ar fi ilegale.
Polițiștii locali ar trebui să aplice marți primele amenzi pentru persoanele pe care le-au invitat la sediu ca să le sancționeze după ce au criticat activitatea Poliției Locale Târgu Jiu pe Facebook. Trei persoane ar urma să se prezinte la sediul instituției ca să afle cuantumul sancțiunii aplicate de instituția publică, alte patru având invitație pentru miercuri.
Totul a început după ce un localnic a postat pe contul său de socializare imagini cu o mașină a Poliției Locale făcând slalom printre mașinile aflate în trafic, echipajul deplasându-se la o intervenție. Modul în care agenții își făceau cale liberă printre ceilalți participanți la trafic a fost criticat de către cei care au văzut imaginile, ulterior opiniile considerate prea critice sau injurioase, ofensatoare, fiind invocate de polițiștii locali ca motiv de sancționare pentru cei care le-au formulat.
Poliţia locală, lezată la demnitate
Gabriel Pârvulescu (foto) a fost cel care a postat imaginile și care a fost contactat inițial de polițiști pentru a le șterge de pe contul său de Facebook, lucru pe care acesta l-a și făcut. Ulterior bărbatul s-a trezit cu invitația pentru a veni la sediul Poliției Locale ca să primească o amendă, ceea ce l-a și făcut să afișeze din nou imaginile controversate, inclusiv comentariile făcute de utilizatorii rețelei de socializare la adresa agenților aflați în misiune. „Eu am invitație ca să merg la Poliția Locală în cursul zilei de miercuri. Trei persoane știu că au fost chemate pentru marți, dar voi fi și eu prezent acolo pentru că eu sunt cel care am pus imaginile și vreau să văd cuantumul amenzilor aplicate și motivul. Mă voi prezenta și miercuri, dar vin marți și pentru a fi solidar cu cei care vor fi primii sancționați, dacă vor fi, pentru că sper să nu se meargă totuși atât de departe”, a menționat Pârvulescu.
Polițiștii au invocat „proferarea de expresii jignitoare menite sa lezeze onoarea si demnitatea Politiei Locale” în invitația pe care le-au transmis-o celor care vor fi amendați. Demersul lor a generat vii polemici inclusiv pe rețeaua de socializare. Mai multe persoane, inclusiv jurnaliști din Gorj sau plecați în străinătate în ultimii ani, au dat publicității o scrisoare deschisă prin care cer autorităților locale să renunțe la intenția de a-i amenda pe cei invitați la sediul Poliției Locale.
Freedom House apără libertatea de exprimare
Scrisoarea deschisă este susținută inclusiv de Cristina Guseth, președintele Freedom House România. În mesajul adresat autorităților locale sunt prezentate motivele pentru care Facebook nu este spațiu public, așa cum consideră polițiștii dornici de amenzi, dar și faptul că agenții nu au în fișa postului aplicarea unor sancțiuni pentru eventuale astfel de injurii proferate în mediul virtual.
„Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție invocată de Poliția locală Târgu Jiu este pronunțată într-un caz concret, definit de anumite circumstanțe și nu poate fi invocată în orice caz, deoarece nu este o decizie obligatorie de interpretare și aplicare a legii și nu este o decizie pronunțată în urma unui “recurs în interesul legii”, deci nu este aplicabilă în orice situație de utilizare a rețelei de socializare Facebook. Prin urmare, decizia ICCJ respectivă este folosită în mod ERONAT ca argument în acest caz. Este falsă afirmația că ”ICCJ a definit Facebook-ul ca fiind spațiu public” deoarece această hotărâre nu este susceptibilă să o facă. Decizia ICCJ este o hotărâre dată într-o speță singulară și nu constituie izvor de drept pentru a putea fi invocată ca temei juridic pentru luarea unei măsuri”, se menționează în scrisoarea deschisă.
Tot aici semnatarii invocă dreptul la liberă exprimare în mediul virtual, mai ales că toți cei invitați la Poliție pentru a fi amendați susțin că nu i-au înjurat sau jignit pe agenți, ci doar și-au exprimat o opinie despre modul în care foloseau girofarul pentru a opri ceilalți șoferi aflați în trafic. „Vă rugăm să luați în considerare faptul că dreptul la Libera Exprimare reprezintă însăși BAZA oricărei democrații, iar orice tentativă de subminare a acestui principiu duce la prăbușirea celorlalți piloni pe care se sprijină societatea și statul de drept, duce la TOTALITARISM. Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm să renunțați la sancționarea contravențională a celor care și-au exercitat libertatea de exprimare în acest caz și să încetați continuarea acestor proceduri și intenții, care destabilizează un regim democratic și inhibă critica funcționarilor publici și a instituțiilor publice. În caz contrar, vom sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului și Comisia de Petiții a Parlamentului European”, mai arată autorii scrisorii deschise adresată autorităților locale din Târgu Jiu.