Scandal între asociaţiile de pescari din Gorj. Ce au de împărţit!
Două asociaţii ale pescarilor din Gorj sunt la cuțite. Este vorba de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj și Asociația Mob Pesc din Rovinari. Acestea își dispută dreptul de a viza permisele de pescuit ale pescarilor gorjeni pe anul în curs, care s-a lăsat și cu plângeri penale. Se întâmplă asta pentru că în acest moment nu există un document legal prin care luciul de apă din Gorj să fie atribuit vreuneia dintre asociații. Reprezentanţii Agenţiei Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) Vâlcea, responsabilă cu administrarea resurselor acvatice pe zona Olteniei, vin cu un punct de vede care ar putea calma spiritele.
Conducerea AJVPS Gorj spune că este singura asociație abilitată în Gorj să vizeze permisele de pescuit ale pescarilor sportivi. Directorul Niculaie Tonca a explicat că din 2016, când au expirat autorizațiile deținute de asociații pentru administrarea cursurilor de apă, s-a revenit la vechile contracte, iar AJVPS Gorj este singura asociație care are un contract și poate viza permisele pescarilor pe anul în curs. Astfel, spun că cei de la Asociația Mob Pesc din Rovinari vizează ilegal permisele de pescuit ale pescarilor și încasează nelegal taxa aferentă. "Membrii noștri pescari sunt induși în eroare și sunt înșelați de către așa-zise organizații pescărești de apartament. Singurii care au contracte începând cu aprilie 2016, de când au expirat acele autorizații, suntem noi. Nimeni din județul Gorj nu are temeiul legal de a elibera permise sau vize pentru pescuitul recreativ decât noi. Asociații precum Asociația Mob Pesc din Rovinari atrag oamenii, îi înșeală, și după aceea Jandarmeria le poate aplica pescarilor o amendă de la 300 la 600 lei", a declarat Niculaie Tonca, directorul AJVPS Gorj.
Cei de la Mob Pesc din Rovinari îi contrazic pe cei de la AJVPS Gorj și cred că aceștia vin cu astfel de supoziții pentru că mulți dintre membrii lor au ales să vină la asociația rovinăreană. "Nu există nicio opreliște, nicio interzicere. Ei dacă spun treaba asta o să se ajungă în penal. Eu le vizez permisele la oameni în mod normal și pescuiesc la liber peste tot, liniștiți. Deocamdată, nu am primit nimic de la București sau de la Vâlcea care să ateste faptul că există doar o asociație acreditată. Avem dreptul toți în a elibera permise. Chiar fac abuzuri enorme", a explicat Bogdan Martalogu, reprezentantul Asociației Mob Pesc din Rovinari.
Ce spun responsabilii ANPA
Pescarii recreativi sportivi care au permise de anul trecut vizate la ANPA sau la asociații pot să le vizeze la oricare asociațiile deja constituite. Cel puțin asta spun reprezentanții ANPA Vâlcea, care administrează toate cursurile de apă din Oltenia. Deci și la AJVPS, dar și la Mob Pesc din Rovinari sau Fir Întins de la Motru ș.a.m.d. "Deocamdată este o ambiguitate în ceea ce privește emiterea și eliberarea permiselor de pescuit, dar vă spun cum este legal. Tipărirea de permise o face agenția, eliberarea se face prin asociațiile legal constituite, până la apariția ordinului de pescuit care la ora actuală se află la Ministerul Mediului. Ultimul anunț al Agenției Naționale spune că permisele care au fost eliberate în 2016 sunt valabile și în 2017, până la emiterea celor noi", a explicat Lorin Panaitescu, șeful ANPA Vâlcea.
Prin ordinul așteptat vor fi niște planuri de management în baza cărora apele vor fi atribuite pe bază de licitație. Până atunci asociațiile vor putea viza permisele în funcție de regulamentul lor, unde au taxe și tarife de acces. Cei de la ANPA Vâlcea estimează că în maximum 2 săptămâni o să apară și ordinul mult așteptat.
ANCHETĂ
Speța este anchetată și de procurorii de la Parchetul Județean după ce a fost depusă o plângere de către pescari, mai spune directorul Niculaie Tonca, care la rândul său a trebuit să dea lămuriri în fața magistraților legate de aplicarea acestor vize.