Zeci de tone de măceşe din Gorj, exportate în Germania

Direcţia Silvică Gorj a demarat campania de recoltare a măceşelor de pe suprafeţele ocoalelor silvice proprii. Câteva zeci de tone au fost culese până în prezent, iar o parte au fost deja vândute unei societăţi din Capitală. Măceşele recoltate din Gorj ajung în Germania, spune conducerea Direcţiei Silvice, acolo fiind la mare căutare. În România, plafarele nu au mai solicitat de mulţi ani pentru a le prelucra în medicamente sau ceaiuri.

Măceşele sunt achiziţionate de către Direcţia Silvică din toate comunele judeţului Gorj care sunt situate în zonă de deal şi câmpie. Localnicii care culeg şi vând măceşe primesc 1.2 lei pe kg. Anul acesta recolta este mai slabă faţă de cea de anul trecut, dar de o calitate bună, spune directorul Direcţiei Silvice Gorj, Ovidiu Cîrstoc. Măceşele o dată recoltate sunt vândute mai departe, iar destinaţia finală este piaţa externă pentru că în ţară nu există cerere. „Până la această dată Direcţia Silvică Gorj a livrat o cantitate de 20 de tone de măceşe beneficiarului. Mai avem pe stoc o cantitate de 18 tone şi continuăm, sperăm să mai facem încă 10-15 tone până la sfârşitul lunii noiembrie. Beneficiarul este o firmă care a câştigat licitaţia, din Bucureşti. Din câte am înţeles, măceşele vor merge pe piaţa externă, în Germania. Le folosesc la ceaiuri, medicamente, industria farmaceutică şi alimentaţie. Pe vremuri mai luau Plafar-urile, dar acum nu ştiu din ce motiv au renunţat”, a declarat Ovidiu Cîrstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

Campania de recoltare a măceşelor se va încheia la finalul lunii noiembrie. Măceşul este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conţine. Ceaiul de măceşe tratează intoxicaţiile, afecţiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, şi pulberea de măceşe este foarte eficientă), palpitaţiile. Afecţiunile rinichilor şi ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de seminţe de măceş.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: